Коя е тя? Даниела Иванова и нейният GARDEROB

daniela-ivanova-cover

     Имаме огромното удоволствие да ви представим един нов и млад бранд на българския пазар, който успява с лекота да вплете женската нежност в творенията си. Марката е известна с името GARDEROB, a за нея ще ни разкаже повече дизайнерката Даниела Иванова.

Коя е Даниела Иванова и как се породи цялата тази амбиция, за да достигнеш до това професионално равнище, на което си днес? 

     Банално, но да правя дрехи ме привличаше от дете, а и майка ми, и баба ми винаги са шиели и ръкоделствали, предполагам, че това е възпитало в мен тази потребност да изработвам дрехи. Относно амбицията, не се смятам за амбициозна, не правя нещата на всяка цена само за да успея, не бързам за никъде и предпочитам да изпитвам удоволствие от работата си. Имам много още работа, за да мога да кажа, че съм постигнала нещо, сегашното ниво за мен е по-скоро началото.

Завършила си моден дизайн в Национална художествена академия. Беше ли предизвикателство за теб това и защо не предпочете някой университет извън България ?

     Предизвикателството беше да вляза в тази специалност. Когато кандидатствах преди 15 години, интересът към специалността беше огромен. Отне ми 3 години, инатът ми ме стимулираше да не се отказвам. Не знам защо не съм искала да уча навън, не помня, но не съжалявам за нищо. Такъв си е бил моят път, а и Академията ме срещна с много специални хора, учители и приятели.

Какво е да си дизайнер у нас и какво е твоето мнение за самата модна индустрия в родината ни? Виждаш ли потенциал за развитие? 

     Според мен съществува някаква огромна дупка между промишлеността и дизайнерите. Не знам откъде се е получила, може би през годините, когато шивашката индустрия е била силно развита, са липсвали адекватно подготвени кадри, а сега, когато започват да се появат такива, връзката е вече отдавна прекъсната. Повечето производители в България не умеят да се доверят на дизайнер, а младите дизайнери, от своя страна, излизат от учебните заведения неадекватно подготвени за работа в подобна структура. Забелязвам, че често отношението тук към модата е като към изкуство (има и такава мода), но като цяло за мен модата е дизайн с определена функция, както при продуктовия дизайн.

Разкажи ни как се породи идеята за марката GARDEROB и защо това име бе избрано да я представя?

     GARDEROB се появи много плавно. Почти веднага след завършването ни с Люба и Живка (в момента само с Живка) трябваше да измислим име, с което да участваме на едно изложение във Виена. Решихме да се изписва така, а не както е правилно (garderobe), за да носи нещо българско в себе си, но в същото време си остава достатъчно разбираемо навсякъде.

Кое е нещото, което те вдъхновява най-много и до голяма степен повлиява върху творенията ти?

     Семплотата.

Знаем, че започнахте да представяте първата официална колекция на GARDEROB, разкажи ни повече за нея, каква е тематиката, откъде дойде идеята и към кого е насочена?

     Идеята за тази колекция беше да носи едно много нежно, носталгично, малко лятно усещане. Момичешко. Много лична е за мен тази колекция, много близка до стремежа ми за стил и начин на работа.

Каквo да очакваме от тук нататък от Даниела Иванова и марката GARDEROB? 

     Надявам се развитие в посоката, която поехме с тази колекция.

Photo credit:
Модел: Йоанна Генова/Ivet Fashion
Фотограф: Драгомир Спасов/BLISS

Дарио Диониси

Още щом чуем името му, в нас се появява идеята за Италия и мода. Дарио учи икономика, но неговата страст са дрехите и стайлингът. Той е винаги усмихнат, изпълнен с енергия и много вдъхновения за нови предизвикателства.