Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя? Силвана Василева – красотата във всичките ѝ формиWHO ARE THEY

Коя е тя? Силвана Василева – красотата във всичките ѝ форми

     Тя е надарена не само с красота, но и с голям талант. Завършила е моден дизайн в НБУ, преминала е две специализации Fashion styling courses в Istituto L’Europeo di Design (Italy) и Fashion styling courses в Central Saint Martins College of Art & Design, London. Към днешна дата е стилист, дизайнер, моден блогър и преподавател. Повече за това коя е тя, коя е красивата, позитивната и пъстра Силвана Василева, вижте в следващите редове.

Коя е Силвана Василева?

     Силвана Василева е Жена! … И Творец! Позитивна, креативна, пъстра, дълбока, движеща се, създаваща, пърхаща. Така определям себе си.
     Работя като моден стилист на свободна практика, но това, което наистина правя, е да създавам красота във всичките ѝ форми. В момента работя за списание Amica. Имам опит и като моден редактор и стилист в списание Hello! Като freelancer работя по ангажименти за различни компании, проекти за списания, рекламни кампании и телевизионни продукции. Работила съм като стилист в предаването „Огледала”. Дизайнер съм на дрехи, бижута и аксесоари с марката CherryBerry и Contessa Mia. Моден блогър за Contessita. От години преподавам курсове по моден стайлинг към „Ателие Марабу”. Предоставям услуги за личен стил и пазаруване (Personal Styling and Personal Shopper). С интерес към всички форми на изкуството и средствата за изразяване на един креативен ум.

Разкажи ни малко повече за себе си. Кога започна да се занимаваш с мода и защо избра именно нея за свое поприще?

     Не мога да свържа сегашните си занимания с някой мил спомен от детството си, в който съм скицирала или шила роклички за куклите си, нито пък с човек от семейството ми, който е тракал на шевната машина около мен. Възпитана съм, както повечето деца от моето поколение, с идеята за едно „сериозно” образование, което предполагаше защитени бакалавърски и магистърски тези по специалността МИО, и то с отличие и стремеж за реализация в онзи „мъжки” за мен свят на сериозния бизнес и политика. Скоро след това осъзнах, че това не е областта, в която искам да се развивам. От дете съм усещала себе си като креативен човек и моята душичка можеше само бавно, но сигурно да гасне в една „престижна” институция или корпорация, в която да работя на бюро с регламентирано работно време, „градейки кариера”. Представям си как щях да се задушавам, облечена в сиво офис костюмче и риза, макар тя и с престижната „бяла якичка”.Това не съм Аз, наистина.
     Така започнах пътя си на човек, който постоянно намира себе си в света на творците – било то в модата, дизайна, изобразителното или ювелирно изкуство, фотографията и всъщност всичко, което може да бъде средство за изразяване, но в най-красивия му вид. Имам собствен бранд, за който правех дрехи, аксесоари и бижута. Направих последователно две галерии, в които представях мои неща, заедно с такива на други автори. След това започнах със стайлинг за две телевизионни продукции, различни издания и частни проекти.
     В момента работя като стилист за списание Amica, но съм freelancer с ангажименти и към други компании за консултации, обучение и фотосесии. От години водя и курсове по Fashion Styling, където обучавам стилисти, въз основа на програмите от двата колежа в чужбина, които съм посещавала, както и опита ми от работата тук. Имам блог, в който публикувам свои стайлингови решения и съвети, снимки от различни събития и мои проекти. Там пиша и кратки истории на интересни за мен житейски теми. Съвсем скоро стартирам и нов проект, който обмислям от година. Той е свързан с изработването на моя линия бижута, които имат много специална за мен история и послание. Обичам да работя по различни проекти, с различни хора, реализирайки различни мои идеи.

Завършила си моден дизайн в НБУ, след което си преминала две специализации Fashion styling courses в Istituto L’Europeo di Design (Italy) и Fashion styling courses в Central Saint Martins College of Art & Design, London, England. Критерий ли е, според теб, образованието за успеха на един артист?

     Свидетели сме на много успешни хора на изкуството, които, както в минали епохи, така и в нашето съвремие, са се утвърдили като имена с таланта си, без да са се подготвяли специално в престижни школи и колежи. Аз обаче съм от онзи вид хора, които, когато се захванат с нещо, подхождат към него сериозно и професионално. Това не е просто хоби, което съм решила да упражнявам, заради вътрешното ми убеждение, че „имам усет” за естетика или стил. Не би ме успокоил и фактът, че хората около мен потвърждават подобни мои качества и заложби. Аз държах да съм подготвена и то от хора, които и теоретично, и практически ме въвеждаха в професията. А когато това се случваше в едни от най-престижните колежи по мода и дизайн в света, мога поне да съм спокойна,че съм положила добра основа, върху която да градя. На тези места хората не ти дават само факти за историята на различните модни къщи и велики имена в модата или описание на основните стилове през годините и промените през различните епохи. Те развиват мисленето и творческия подход у студентите. Това е ценно и не може да се постигне, разчитайки се единствено на опита от работата да те оформи и развие с годините. Както във всяка друга професия, обаче и тук, ако човек държи да е конкурентноспособен и адекватен, да е капацитет в областта си, той трябва постоянно да се надгражда, да чете, да любопитства и да се информира. Това дава едно спокойствие и увереност в работата, а хората, които са наясно, могат да усетят кога резултатите, които показваш, не са постигнати случайно.

Към днешна дата коя е по-голямата ти страст: стайлингът или дизайнът?

     Когато проектът е наистина интересен, екипът е от хора, които са истински професионалисти и има всички условия да се работи качествено, тогава стайлингът е истинско изкуство. Можеш да твориш свободно и си запленен от идеята и атмосферата на работата. Будиш се нощем с нови хрумки за това как да предадеш точното послание, което се търси, да подготвиш и прецениш всичко до последния детайл, за да получиш точния кадър с всичко, което е нужно в него. И накрая резултатът те усмихва. А дизайнът… аз съм родена да създавам красота около себе си. Създаването на дрехи, аксесоари или бижута – това просто друга форма на изразяване, с която отново творя. Не мога да се огранича с едното или другото. Правя нещата успоредно, но изпитвам физическа, ако щеш, потребност да създавам. Формата идва с конкретните обстоятелства, ресурси и вдъхновение.

В качеството си на стилист често се налага да съветваш много различни хора по повод тяхната външност, но има ли универсални съвети, с които всеки един от нас трябва да бъде наясно?

     Всеки трябва да има точна представа за това как иска да бъде възприеман от света и да работи върху това как се представя пред околните. Никой няма право на второ „първо впечатление”, обичам да казвам, когато съветвам хората за стила и визията им. Има много правила и техники, които могат да се приложат за това да се подчертаят предимствата у един човек и да се прикрият неговите недостатъци. Съветът ми е да се работи в тази посока, като заедно с това да се търсят и правилните акценти във визията, които да са личният почерк, индивидуалността на всеки, за да може човекът да се чувства комфортно в тази визия и да е себе си. С това е свързана и работата ми с клиенти при оформяне на личния им стил. Истинско предизвикателство е да бъдеш допуснат до нечий личен свят по този внезапен и искрен начин и в крайна сметка да успееш да извадиш най-доброто от този човек, да му дадеш самочувствието и увереността, които новата визия носи. А намирането на правилната и най-адекватна визия за всеки човек е резултат не само на посочването на подходящите кройки, силуети и десени за една фигура. Това касае дефинирането на личността като цяло с всичко, което е, прави, харесва или желае този човек в професионалното си и личностно представяне, сега или в бъдеще. Този процес не е никак лесен и е твърде деликатен, но на финала винаги съм удовлетворена от резултата и това осмисля работата ми с всеки, който ми се е доверил.

От двете кое ти дава повече възможност да разгърнеш потенциала си: работата в някое модно издание или работата на персонален стилист? Къде получаваш повече свобода и къде се чувстваш най-силна?

     Аз съм това, което съм като професионалист именно поради факта, че не се ограничавам с еднотипни ангажименти и проекти. Имам свободата на freelancer-ите да избирам сама за къде и колко да работя, а това е важно за хората, които творят. Силна се чувствам във всичко това, което правя професионално: и стайлингът, и дизайнът, и обучението на хора, и грижата за личния стил на клиенти. И това е така, защото съм спокойна с познанията и опита, които вече имам. Радват ме нови, интригуващи проекти и хора, които ме вдъхновяват. Уча се от всеки и всичко и когато чета, пътувам и общувам с интересни хора, аз съм заредена с нови идеи.

От всички всевъзможни стилове в модата имаш ли някой, който си удостоила със званието любим и защо?

     Във времето човек променя стила си и преминава през какви ли не експерименти с визията си, търсейки себе си. Аз не съм изключение в това отношение, но именно последните няколко години намерих онова, което е мое като стил. Харесвам жената, която излъчва класа и аристократизъм с визията, обноските и поведението си. Стилът не е само в облеклото, той е цялостното усещане за човека. Както е при образите на любими мои жени като Грейс Кели и Уолис Симпсън. Харесвам изчистените силуети и кройки, които подчертават женствеността и сексапилът е само деликатно загатнат. Ценя ръчния шев и когато облеклото е изработено специално за човека, който го носи. Важни са детайлите, без те да крещят с помпозност, но да показват личния почерк, характера на човека. Материите трябва да са естествени и качествени, както при облеклото, така и при аксесоарите. Бижутата са нещо специално и трябва да бъдат подбирани с емоция. Да ни карат да се чувстваме специално, както хубавото бельо под дрехата, което дори не се вижда.

Имайки се предвид сериозния опит и знания, които притежаваш, какво още би искала да придобиеш или да постигнеш?

     Искам да придобия още опит и познания, разбира се. Човек не бива да спира с това. Но искам да се случи с повече пътувания и контакти с хора навън, защото това би катализирало нови идеи и възможности. Пътуванията раздвижват у мен онази енергия и заряд, които сякаш чакат да бъдат пробудени и да избухнат в нещо, което да сбъдна. Сега съм позитивна и заредена за новият си проект с бижутата и пътуванията, които предстоят. На моят блог ще разберете всичко за това съвсем скоро.

WAT

WAT е проект, посветен на българските модни артисти. Основната му цел е да информира обществото за техните творчески успехи и постижения.