Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя? Вергиния Янчева - един поглед през визьораWHO ARE THEY

Коя е тя? Вергиния Янчева – един поглед през визьора

     Тя е изкючително талантива млада дама, която не спира да се  учи, развива и усъвършенства. По професия, образование и призвание е фотограф, чието творчество  притежава невероятен естетически и емоционален заряд. Повече за нея и работата ѝ научаваме от първо лице, а именно от самата Вергиния Янчева.

Коя е Вергиния Янчева?

     Вергиния Янчева е човек с ум, пълен с идеи, винаги готов да попътува и да поговори с нови хора.

Започнала си да снимаш професионално на 16-годишна възраст, но кога всъщност пламна любовта ти към фотографията и как изобщо започна всичко при теб?

     Всичко, свързано с фотографията, до сега ми се е получавало винаги някак си от самосебе си.
За мое огромно щастие имам прекрасно, подкрепящо семейство и приятели, които винаги са ми давали размах да се занимавам с това, което обичам и което ме прави щастлива. Занимавах се с рисуване доста дълго, което много ми помогна да разбирам светлината, но някак си рисуването не беше моето нещо.
     Сестра ми имаше момент, в който се запали по фотографията и тъй като съм средно дете, някак си не обичам да изземам чуждите хобита, затова реших изобщо и да не опитвам с фотография. До един ден, в който тя вършеше нещо и на парти у дома ми подадоха син, лентов апарат, за да снимам майка ми и съпругът на сестра ѝ. Тогава за първи път погледнах през визьора и едва тогава разбрах какво е магия. После трябваше да кандидатствам след седми клас и ме приеха Аудиовизия, а аз си нямах идея какво е това, но за мое щастие родителите ми ме посъветваха да се запиша и именно това беше начинът ми да се запозная с тъмната стая и тънкостите на професията. Така цели пет години Иван Кафеджийски, който всъщност е кино оператор, култивираше в мен естетиката на фотографията. Още по време на училище започнах да работя за няколко списания, като никой тогава не знаеше на колко съм… След това бакалавър, асистиране, магистър (почти завършен) и така, някак си – животът ме завъртя.

Разкажи ни малко повече за работата си, на какво например наблягаш в своите профилни фотографии и какво трябва да притежава един твой кадър?

     Един мой кадър трябва да притежава моята естетика, която е доста разностранна, признавам, но въпреки това е… моя. Не бих го нарекла „стил“, не мисля, че това е думата, защото обичам да снимам, както и много чисти неща, така и по-… „мърляви“, но не бих нарекла фотографията си претруфена. Което вярвам, че е отражение на светогледа ми, защото не е нещо, за което да полагам извънредни усилия.

Била си асистент на Диляна Флорентин – един от невероятните ни родни фотографи. Тя ли е твоят наставник и кой е най-ценният урок, който си научила от нея?

     За мое огромно щастие съм имала късмета да бъда в студията на повечето ни известни фотографи, на места – като асистент, на други просто като наблюдател. В повечето студия съм била по два-три пъти, не е тайна, че в студиото на Диляна съм била доста повече! Диди е прекрасен човек и ментор и както неведнъж съм казвала – най-прекрасното е, че от нея можеш да учиш не само за фотография, но и за много неща от живота. Всъщност мисля, че това колко ментори ще има един човек в живота си зависи от самия него, защото, ако имаш очи да виждаш и уши да чуваш, винаги можеш да научиш нещо, дори и от най-неочаквания събеседник, от най-случайната среща. Така например се случи и с човека до мен, моята половинка, който се оказа и  учител, и постоянен съветник, най-добър приятел и най-смел критик!

Имаш ли си любим свой проект или такъв, който олицетворява творчеството ти в пълнота? Сподели ни повече за него.

     Много е странно подозирам, но всъщност съм доста самокритична и винаги изисквам още и още от себе си, така че ми е трудно да определя някой от проектите си като олицетворяващ ме. Винаги се старая да дам всичко от себе си, а после се чудя не съм ли могла да дам още. Не говоря за някакво безкрайно тормозене, аз обичам да съм щастлива, да правя своя и живота на околните красив, поне до колкото мога. Все пак вярвам, че заниманието с подобна професия трябва да кореспондира с емоционалното състояние на автора, за да може резултатът да си струва.

Как изглежда мечтаната фотосесия за теб? Би ли ни я описала?

     Мечтаната фотосесия е добре обмислена, сесия, за която сме се събрали рано, но не прекалено. Целият екип сме на мястото на случката с желание и отдаденост. Сесията може да е нещо грамадно, а може и да е най-редовна „малка сесийка“, нямам претенции. Мечтаната ми сесия може да е всяка една сесия, стига да съм с екип от отдадени хора, които обичат това, което правят, а и обичат да го споделяме заедно.

Тъй като си безспорно талантлива и с потенциала си би могла да пробиеш навсякъде, това изправяло ли те е пред дилемата да търсиш по-добро кариерно развитие навън? И какво те задържа тук?

     Честно казано, винаги съм се чувствала гражданин на света и за мен няма голямо значение дали снимам в България, в Полша, в Швеция, в Щатите, в Азия и т.н. Фотографията е бизнес, поне в моя случай, така че за мен е по-важно да мога да се развивам и да показвам резултатите от работата си, така че усилията ми да за заплатени по правилния начин, без значение къде съм. Разбира се – най-прекрасният вариант ще е да остана тук и да работя за чужбина, но не знам къде ще ме отведе живота…

Какво да очакваме занапред от теб?

Какво ли не!
Аз тепърва започвам!


Photo -2-

12 Magazine
Фотограф: Вергиния Янчева, Грим: Марина Младенова Коса: Марина Попова за  Georgi Petkov Salon, Модел: Деси @ Ivet Fashion Model Agency, Асистент фотограф: Зорница Радулова

Photo -3-
Neverland Magazine
Фотограф: Вергиния Янчева, Грим: Марина Младенова, Модел: Грациела @ Visages MA

Photo -4-
Фотограф: Вергиния Янчева, Стилист: Станимира Стефанова, Грим и коса: Алина Манова, Модел: Ванеса @ Ivet Fashion Model Agency, Илюстрации: Мартина Петрова

Photo -5-
HACID Magazine
Фотограф: Вергиния Янчева, Стилист: Eлена Калпакчиева, Грим: Марина Младенова, Модел: Невена @ Ivet Fashion Model Agency

Photo -6-
Фотограф: Вергиния Янчева, Грим: Алина Манова, Модел: Магдалена @ Ivet Fashion Model Agency

Photo -7-
Ellements Magazine
Фотограф: Вергиния Янчева, Стилист: Станимира Стефанова, Грим: Алина Манова, Коса: Севдалина Черкезова, Модели: Кристина и Ели @ Ivet Fashion Model Agency

Photo -8-
Grazia Magazine
Фотограф: Вергиния Янчева, Стилист: Гроздан Михайлов, Грим и коса: Марина Младенова, Модел: Сибил @ InterModel’s Bulgaria

Photo -9-
Superior Magazine
Фотограф: Вергиния Янчева, Стилист: Станимира Стефанова, Грим: Марина Младенова, Коса: Георги Петков за  Georgi Petkov Salon, Модел: Антония @ Ivet Fashion Model Agency

WAT

WAT е проект, посветен на българските модни артисти. Основната му цел е да информира обществото за техните творчески успехи и постижения.