Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя? Гергана Пащрапанска – изящната художничка с четка за гримWHO ARE THEY

Коя е тя? Гергана Пащрапанска – изящната художничка с четка за грим

     Ако веднъж сте чували фамилията Пащрапанска, сигурни сме, че нито бихте я забравили след това, нито би ви оставила безразлични. Коя е дамата обаче, която се крие зад нея? Тя е творец. Умее да рисува, а четките, които използва, потапя в най-различни видове макияж. Тя е гримьорката, която е част от най-забележителните фотосесии у нас. И не само. Тя е Гергана Пащрапанска.

Пред теб има един бял лист, една четка за грим и три цвята сенки за очи. Нарисувай ни Гергана Пащрапанска.

     Винаги ме е вдъхновявало нечие друго лице, а не моето собствено. Но за мен самата определено мога да кажа, че слабост са ми червилата – пъстра палитра от цветове – ягоди, малини, къпини и др. цветове, които те освежават, но и дават акцент, без да бъдат агресивни и натрапчиви. Това, което имаш, да бъде леко подчертано, за да останеш себе си и да се чувстваш комфортно. Нещо слънчево и цветно, което да те кара да се усмихваш.

Кога започна да се гримираш? И кога откри, че този процес е изкуство и можеш да го превърнеш в своя професия?

     От малка винаги ми е била интересна визията на една жена и как с помощта на грима тя може да подчертае или изрази нейната индивидуалност. В училище имах някакви бегли опити за грим, които се изразяваха в това да стана по-рано преди училище, за да се гримирам. Но за щастие този момент беше за кратко. Професионалното ми запознаване с грима дължа на Светлана Арсова, за което съм ѝ много благодарна. Тъкмо бях завършила и запознаването ми с нея предизвика в мен желанието да науча всичко за това изкуство.

Кой е най-необичайният грим, който си правила?

     Всеки грим може да е необичаен, особено когато го правиш на човек, който никога не се е гримирал. В повечето случаи не гримът, а по-скоро локациите, на които се случва той, са необичайни. Не винаги, когато си на снимки, ти се осигурява подходящо място за работа. Сега се сещам за снимките на един клип на морето, за който не остана време за грим и трябваше буквално да гоним залеза, част от балета беше гримиран на самата яхта, но в движение.

А ти самата носиш ли грим в ежедневието си? Имаш ли универсален такъв, който е подходящ за различни ситуации?  

     В ежедневието си рядко прибягвам към грима. При мен е малко на настроения или както обичам да казвам, като ме удари музата и посягам и към собственото си лице, което не означава, че не се гримирам. Всичко е въпрос на навик и как си свикнал да се виждаш в огледалото. Но когато реша да се гримирам, използвам основа, руж и спирала. Както вече споменах, харесвам и цветните червила и определно имам слабост към белия молив за очи, хайлайтера и очната линия. Мисля, че това е един удобен и универсален грим за всяка една дама.

Често в дамските сайтове и списания попадаме на статии, съветващи жените как да се гримират според цвета на очите или косата, например. Можем ли да ги приемем за правилни, или изборът на макиаж зависи от съвсем други фактори?

     Винаги такива статии са полезни и интересни, особено когато искаш да научиш нещо ново за себе си, било то като техника или цвят. За мен основният фактор е дамата да се почувства добре и уверена с дадения грим. Когато някой не харесва червено червило или цветен грим на очите, няма нужда да го убеждаваш в точно обратното. Всеки гримьор може да те преобрази до такава степен, че наистина да не можеш да се познаеш.

През последните няколко сезона наблюдаваме възход на невидимия или т.нар. nude грим. Как да постигнем най-успешно ефекта „без грим” с грим?

     Дори и ефектът „без грим” се прави с грим. За целта ни трябва фон дьо тен, който да е подходящият цвят – нито по-светъл, нито по-тъмен. Пудрата не я поставяме на цялото лице, а само малко на нослето, брадичката и челото. При този грим можем смело да наблегнем на бронзиращата пудра и хайлайтера. По този начин искаме да си създадем игра със светлината и лицето да бъде озарено от нея, да изглежда чисто и свежо. Тази зима в София беше гримьорът на голям и известен бранд за грим Балтазар Гонзалес-Пинел, чийто съвет беше да използваме глоса за устни и върху клепачите и скулите. И естествено, щом е nude грим, трябва да използваме по-неутрални и земни цветове – нищо ярко и цветно.

Червеното червило е символ на абсолютната женственост и все повече дами си го позволяват в ежедневието. Как е най-правилно да го носим – със силен грим върху очите или почти без никакъв, оставяйки акцента върху устните?

     Тук пак мога да се повторя, но когато говорим за личния стил на една жена, тя сама решава как да изглежда. Има дами, които въобще не се харесват с червено червило и други, които са свикнали да го носят и през деня. Всичко е до усещане и това как си свикнал да се виждаш. Когато всичко е направено с мярка и комбинирано правилно, можем да си го позволим. Често пъти за сесии се правят и двете визии, но тук вече идва и ролята на стилиста, който има виждането за това как трябва да изглежда моделът. Но моят съвет е наистина да се подбират и комбинират нещата внимателно и с мярка.

Да оставим за момент професията ти настрани – какво обичаш да правиш, когато не си на работа? Как оползотворяваш свободното си време?

     В свободното си време обичам да си почивам. Моята почивка се изразява в това да се виждам с любими хора, да спортувам или да чета. Искам да имам повече време за моето семейство и моята племенница, която е на 4 години и само тя може да ме измори и зареди едновременно. Всичко, което е свързано с природата, било то и дори кратка разходка, ме зарежда също. Хубаво е, когато се събираме приятелки и отиваме някъде да потанцуваме.

Ако не беше гримьор, каква друга професия би практикувала? Защо?

     Паралелно с грима съм се опитвала да се занимавам и с други неща, но, да си призная, някак те са оставали на втори план. Човек трябва да се занимава и да прави това, което желае. Когато правиш нещо с желание, не го усещаш като задължение. То просто се случва с лекота, без излишни напъни. Фотографията и туризмът са сферите, които са ми интересни, но и те засега са просто интерес.

Работата ти е тясно свързана с модната индустрия у нас. Как изглежда тя в твоите очи?

     Наистина покрай работата ми се срещам с много талантливи млади хора, било то дизайнери, стилисти, фотографи или фризьори. Радвам се, че има такива хора, които са добри в това, което правят, макар тук да е малко недооценено. Не се предават и намират стимул да се развиват. Радвам се, че мога да работя с такива хора, а с някои от тях да бъда и приятел. Но в модната индустрия има и една не толкова лъскава страна, която идва от хората, работещи в гилдията. Но като цяло в България има много млади и талантливи хора, което може само да ни радва.

Има ли световна тенденция в грима, която е трудно да бъде наложена у нас? Лесно ли се възприемат тук общоприетите в световен мащаб норми?

     Малко е относително това с възприемането. Понякога има неща, които много бързо и лесно се приемат, докато други биват отричани. Но в частност за грима, аз винаги съм „за” нови тенденции и техники. Все пак при него най-лесно може да се пробва нещо ново, а ако то не ти харесва, може да се махне. Но като цяло тук малко по-трудно се приемат някои новости, не само за грима, а за визията като цяло.

За финал бихме искали да те попитаме с какво се занимаваш в момента? А какво планираш да правиш през лятото?

     В момента съм в bTV и там минава голяма част от времето ми. Лятото, като цяло, е по-спокоен сезон. Сега е моментът да си открадна повече време за себе си. Определено това е любимият ми сезон – време за море и почивка.

Станислава Добрева

Станислава е в самия разгар на двайсетте си години, но вече е открила своята страст – хармонията между журналистика и мода. Има впечатляващ професионален опит в сферата на медиите, който дължи предимно на любимите си занимания: комуникацията с нови и интересни хора, както и любовта към литературата и творенето.