Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Кой е той: Стоян Кунев - „Човекът зад кадър“WHO ARE THEY

Кой е той? Стоян Кунев – „Човекът зад кадър“

Как би отговорил на иначе уж лесния въпрос кой е Стоян Кунев?

     Аз съм сравнително нов в бранша. На 26 съм, стилист – коафьор. Имах невероятния шанс още в началото да ми поверят външния вид на героите в два от най-гледаните български сериали. Не съм типичния салонен фризьор, защото работата ми е да участвам в изграждане на образ и визия, както в киното, така и в телевизията.

Къде, кога и как се запозна с призванието си? Кое беше нещото, което ти засвидетелства за това, че именно коафьорството трябва да бъде неизменна част от живота ти занапред?

     Както много хубави неща в живота и това стана случайно. Сигурен съм обаче, че е съдба. Всичко започна през лятото преди 6 години. Бях на море, където попаднах на познати фризьори. Те работеха по едно от ревютата на Fashion TV. Имаше много модели за правене и ме помолиха да им асистирам. Така бях забелязан и веднага след ревюто ми предложиха обучение. Съгласих се и дойдох в София. Започнах да ходя по много телевизионни формати, ревюта… Хареса ми, че постоянно срещам различни и интересни хора. Това ме мотивира да усъвършенствам уменията си. Доставя ми удоволствие да правя хората красиви, което пък ги прави щастливи!

Често отчитаме добрия външен вид на водещите от малкия екран, без да си даваме сметка, че всъщност зад тази добра външност стоят хора като теб. Разкажи ни повече за работата си в телевизията и случващото се зад кадър?

     Едно от най-трудните неща на работата в телевизия е, че разполагаш с много малко време, за да създадеш перфектната визия за екран. Не е рядкост да разполагаме само с десетина минути, в които трябва да сме готови с идеалните прическа, грим и облекло. Най-натоварено е преди емисия или предаване. Често, освен водещите и репортерите, на нас разчитат и гостите. Другата особеност е, че визията на журналистите трябва да е съобразена освен с конкретния човек и с темите, които ще представя, така и с мястото, на което ще бъде. Нужна е и много креативност, защото се подготвят за екран едни и същи хора няколко последователни дни и те не трябва да изглеждат еднообразно.

Сподели с читателите на Who are they? за тази интересна случка, при която си демонстрирал на плажа създадена от теб самия техника за сплитане…

     Съвсем случайно открих мастър клас на плажа. Бях на море в Италия и докато с компанията ми се забавлявахме на плажа, една от приятелките ми ме помоли да сплета косата ѝ по създадената от мен техника. В един момент се оказахме заобиколени от десетина цветнокожи жени, професионалисти в сплитането, които си изкарват парите, правейки подобни плитки на плажа. Въпреки че за тези жени плитките са част от културата им, те искаха да се научат на моята техника. Започнаха дори да ми предлагат пари за курсове, но аз отказах и ги оставих просто да наблюдават процеса. Лошото е, че трябваше да откажа и на много желаещи да бъдат сплетени. Все пак бях на почивка…

Обучавал си се в Италия. Какво е твоето мнение по повод на това къде е по-лесно артист като теб да се развива и усъвършенства: в чужбина или у нас?

     Много по-лесно е у нас, защото в чужбина, независимо от колко време си там, не спират да те възприемат като пришълец, много по-трудно е да получиш същите шансове, да попаднеш в подходящата среда и да се развиваш. Бях в Италия 3 години и за това време се опитах да взема максималното като професионален опит и техника на работа с клиенти. Тук много по-лесно комуникирам с хората, разбирам техните идеи и желания и съответно мога да им дам това, което искат.

Телевизията и студиото, те ли са единствените фронтове за момента, на които си разгърнал потенциала си, или има и други проекти, или такива предстоят?

     Предстои ми работа по един български кино филм. Предизвикателството за мен в случая е, че жанрът е фентъзи, ще се използват много специални ефекти и визията на героите определено е сложна. Имам опит с филми и сериали като „Фамилията” и „Революция Z” например, но в случая става въпрос за далеч по-сложни неща.

Очевидно е, че на модната сфера в България определено ѝ липсва нещо.  Кое е то…

     Смелост в няколко насоки. Да бъдеш себе си и да разчупваш стереотипите, да не се страхуваш да работиш с колегите си без съревнование, а в името на създаването на нещо ново и наистина оригинално.

Как си представяш кариерата след 7 години например?

     С вълнуващи и предизвикателни проекти в България, но и с възможността да показвам уменията си по света. Целта ми е да утвърдя себе си в бранша като име и да надграждам способностите си.

Photo credit: Harper’s Bazaar България

WAT

WAT е проект, посветен на българските модни артисти. Основната му цел е да информира обществото за техните творчески успехи и постижения.