Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Кина Кудева: „От 12 години имам сериозна връзка… с професията си!“WHO ARE THEY

Кина Кудева: „От 12 години имам сериозна връзка… с професията си!“

     Имаме честта да Ви представим едно наистина интересно интервю с един утвърдил се в сферата си творец – коафьорката Кина Кудева. Днес тя разказва пред Who Are They за страховете, жертвите, успехите, целите и интересите си.

Как започна всичко, какви качества са необходими, за да стигнеш на нивото, на което си- страхотен професионалист и голям талант?

     В началото винаги е страхът! Страх от неизвестното, страх от мнението на клиента, страх от мнението на приятелките и дори когато клиентката ти е излязла доволна и усмихната от салона ти, страх от разочарования и несбъднати желания… като в любовта. В нашата професия се изгражда име с много жертви, упоритост, дисциплина, денонощен труд и постоянно доказване пред себе си и другите. Абсолютно задължително условие е да оказваме нужното внимание и уважение към всеки клиент и да го караме да се чувства специален, не само докато е в салона! Индивидуалното отношение към всеки е най-важно за успешен бизнес и реализация!

Кое трябва да надделява при вашата професия – практиката или талантът?

     Талантът е основна движеща сила – той ти дава възможност и желание да се развиваш и да вървиш нагоре. Това е енергия, която не може да бъде обяснена. За да бъдеш добър специалист, в която и да е работа, трябва да си наясно с какво се захващаш, да можеш да си компетентен във всяка една ситуация и най-важното – да четеш, да се развиваш непрестанно и да се учиш от опита на другите в твоя бранш, било то големи или малки; да взимаш това, което е полезно за теб тук и сега!!! Нужно е също и да си добър и търпелив психолог и да предвиждаш събитията два хода напред!

Кога получаваш най-голямо удовлетворение от работата си?

     Хората не знаят, че трябва да обичат косата си, да се грижат за нея и да не ѝ причиняват излишна болка. В салона си ежедневно давам множество съвети на клиентите си, а на тях им харесва това, че говорим много за косата им и получават компетентен съвет и внимание! Всеки доволен клиент води след себе си 10 други – това е най-голямата награда – усмивката и благодарността за грижите, положени от мен!

Коя е любимата ти прическа, тази, която ти доставя истинско удоволствие, докато я правиш?

     С времето започнах да се занимавам изключително много с официални прически. Правя доста булки в сватбения сезон, като работя с най-добрите гримьори и фотографи. Най-голямо е удоволствието, когато видиш резултата от положения от теб труд в завършен вид. Приемам всяка булка така, все едно правя моята сестра и влагам сърце във всяка прическа. Мисля, че това е моята малка тайна за успех. Подстригвам всеки, все едно подстригвам себе си. Мисля какво аз бих или не бих желала. Винаги, когато имам нов клиент в салона си, му отделям време, за да го опозная – питам го какво не иска, от какво се е притеснил последния път, когато е посетил фризьор, какви са очакванията му.

Лесно ли е да си коафьор в България и би ли сменила професията си?

     От 12 г. имам сериозна връзка с професията си… никога не сме си изневерявали и връзката ни с годините става все по силна, предана и постоянна, на моменти е изтощителна и изпепеляваща, но от много любов. През декември напуснах България, за да работя за известно време в Лондон – град с големи възможности за реализация. Хората бяха много доволни, не ме пускаха да се върна. За малкото време, което прекарах там, разбрах, че когато имаш ръце и сърце, навсякъде можеш за просъществуваш. Хареса ми, но реших да остана вярна на клиентите си и това, което съм градила с години. Сега работя там по две седмици на два месеца, за да не пренебрегвам клиентите си тук.

Какви са плановете ти за бъдещето?

     Утре, на 24.03, ми предстои да открия собствен салон „Ателие Кина Кудева“ . Ще зарадвам клиентите си с удобство и много нови идеи! Новото ателие – за създаване на красота и хубави емоции, ще се намира в град Варна, ул. „Райно Попович” N3. Всичко , което правя, е в името и за удобството на настоящите си и бъдещи клиенти, защото те заслужават грижи и внимание.

Какъв съвет би дала на младите хора, които са в началото на своето развитие в коафьорството?

     Моят съвет към начинаещите в нашата професия е да бъдат упорити и търпеливи! Всичко се постига с много жертви и труд и никой не може да ти го даде даром, трябва да изминеш пътя си сам!

Елена Николова

Елена е завършила Езикова гимназия, в момента следва в УНСС, но „сухите” икономически теории не са в състояние да попречат на нейните страст и влечение към всичко красиво около нея, на което отделя огромно внимание. Любовта, с която дарява домашните си любимци, я зарежда и вдъхновява. Тя е свежа, отговорна и много амбициозна.