Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Гергана Рангелова: „Всеки миг, в който се занимавам с нещата, които обичам е огромен успех!“WHO ARE THEY

Гергана Рангелова: „Всеки миг, в който се занимавам с нещата, които обичам е огромен успех!“

     Вдъхновяваща, устремена, любознателна, интелигентна, енергична, лъчезарна и позитивна. Това са малко от прилагателните, които бихме използвали, за да ви опишем човека, с който ви запознаваме днес – Гергана Рангелова. Тя е като хамелеон, постоянно се променя, но това не я прави непостоянна в развитието ѝ, а точно обратното. Тя е от хората, които се стремят да се усъвършенстват и да инвестират в личностния си прогрес. Завършила е моден дизайн в НБУ, бивш моден редактор на списание Cosmopolitan, работи като стилист, занимава се с дигитален маркетинг и реклама, а също и развива уменията си по графичен дизайн. Всичко останало за талантливата Гергана ще научим от самата нея.

Коя е Гергана Рангелова?

     Аз съм позитивен човек, мечтател, творец, професионалист, дъщеря и всеотдаен приятел. Наслаждавам се на живота с ентусиазма на малко дете и наблюдавам света около себе си с широко отворени очи и будно любопитство и любознателност. Обичам постоянното движение и предизвикателствата. Промяната ме вдъхновява. Привърженик съм на тезата, че прогресът осмисля съществуването и затова непрекъснато се стремя да се усъвършенствам в нещата, с които се занимавам и да се развивам в други вълнуващи за мен. Много държа на свободата във всичките ѝ измерения.

Кога в теб се зароди любовта към модата и всичко красиво?

     От малка се увличам по естетиката. Всъщност да се занимавам с изкуство при мен не е решение, а съдба. Израснала съм в изключително вдъхновяващо семейство. Баба ми по професия е учителка по Изобразително изкуство и „Труд и творчество“. Помня летата прекарани с нея, в които съм рисувала от сутрин до вечер. Енергията, с която ме е заразявала, радостта, която ми е доставял контакта с нея. И досега е така. Дядо ми Георги, на когото съм кръстена, не е вече между живите, се занимаваше професионално с музика. Свиреше на валдхорна в Ансамбъла на народната армията, пътувал е по целия свят и има двадесет и шест ордена от България и Русия. От него съм наследила безусловната си любов към музиката.
      От край време хоби на майка ми е рисуването. Когато бях малка тя събираше броевете на немското Burda, което е едно от най-старите и популярни списания за мода. Навсякъде вкъщи имаше кройки и платове. Тя много обичаше да шие. Може би тогава се е зародила и моята любов към дрехите.

Ти си стилист. Анализирайки думата „стил“, какво означава тя за теб?

     Не си падам по етикетите. Не бих си сложила такъв на стилист, защото това не е единственото ми занимание, дори напротив. Повече от седем години работя в областта на модата, от които пет като моден редактор на списание Cosmopolitan и стилист в редица други печатни медии, както и в рекламни, музикални клипове и чуждестранни кампании. В момента основно се занимавам с дигитален маркетинг и реклама и развивам уменията си в графичния дизайн, каквато всъщност е и втората ми специалност след модния. Отдадена съм професионално и на друга моя страст – спортът.
      Що се отнася до стила, той е нещо много лично. Неподправеният почерк на човека, себеусещането му, основно изразно средство в комуникацията му с другите. Стилът е във всичко не само в облеклото, той е в начина на изразяване, в маниерите и в лайфстайла.

Оценява ли се работата на модните творци у нас, или по-скоро се подценява?

     За съжаление тук до голяма степен нещата се вършат с комерсиални подбуди, като всеки мисли, че разбира от всичко и в този смисъл свободата на твореца, да си свърши работата професионално, му бива отнета и му се налага мнение, с което той често не е напълно съгласен. Това може да бъде потвърдено от почти всеки стилист, фотограф, гримьор, фризьор, дизайнер, работещи за различни проекти, списания и продукции. В този смисъл бих казала, че се подценява. Напоследък наблюдавам все повече български дизайнери с вдъхновяващи колекции, които са достатъчно добри да бъдат конкурентни на чуждестранните такива, те наистина заслужават да им се обърне повече внимание.

Кое трябва да надделява при вашата професия – практиката или талантът?

     Да бъдеш успешен в професията си е резултат от много неща. Естествено, че талантът е важен, но той трябва да бъде подкрепен и от страст, ентусиазъм и положително мислене, сам по себе си не е гаранция за впечатляваща работа. Освен това, за да бъдеш професионалист в дадена област е нужен и комплекс от други качества, сред които упоритост, всеотдайност, последователност, търпение, организираност, които опитът възпитава.

Какво те кара да обичаш това, което правиш?

     Вълнението от процеса на работата и нетърпението, с което чакам крайния резултат. Удовлетворението, когато той е добър. Да създам нещо красиво, което да въздейства дори само на един друг човек. Няма как да не обичам тази емоция. Като представител на зодия дева съм изключително критична към себе си и съответно към това, което правя, когато то е качествено съм наистина щастлива.
      Имам удоволствието да общувам всекидневно с невероятно интересни личности, доказани професионалисти в областта си. Това ми доставя несравнимо удоволствие – контактът с талантливи и ентусиазирани хора, които ме заразяват с енергията си.

Какви са бъдещите ти амбиции, би ли избрала да се развиваш извън страната ни?

     Мисля, че в България има достатъчно голямо поле за развитие и изява стига да си трудолюбив и всеотдаен. Така че на този етап нямам планове за реализация в чужбина.
Амбициите ми са свързани с разнообразни области, като естествено ще продължа да развивам уменията и знанията си в сферата ми на работа, но имам желание да се занимавам още по-сериозно със спорт, както и кулинария.

Кое е нещото, което отчиташ като свой най-голям успех в професионален план?

     Успехът е нещо много относително. За мен всеки миг, в който се занимавам с нещата, които обичам е огромен успех. Това, че не съм загубила ентусиазма си за работа, дори напротив.

Cover photo:
Фотограф: Димитър Илиев
Стил: Гергана Рангелова
Коса: Стоян Кунев
Грим: Зоран Коцов
Модел: Кристин InterModel’s Bulgaria

Елена Николова

Елена е завършила Езикова гимназия, в момента следва в УНСС, но „сухите” икономически теории не са в състояние да попречат на нейните страст и влечение към всичко красиво около нея, на което отделя огромно внимание. Любовта, с която дарява домашните си любимци, я зарежда и вдъхновява. Тя е свежа, отговорна и много амбициозна.