Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
КОЙ Е ТОЙ? ПЕТЪР ПЕТРОВ – С ДЪНКИ ОТ КАДИФЕWHO ARE THEY

КОЙ Е ТОЙ? ПЕТЪР ПЕТРОВ – С ДЪНКИ ОТ КАДИФЕ

     Днес имаме честта да ви представим един изключителен дизайнер, живеещ и творящ във Виена. Неговото творчество е световно достояние. Присъствието му в седмицата на модата в Париж е неповторимо. Успехите му ежедневно нарастват, както расте и броят на страните, в които се предлагат неговите дрехи. Каквото и да кажем за него ще бъде малко, затова оставяме той самият да сподели повече за себе си.

В духа на нашия сайт, който пита „кои са те?“, бихме искали да попитаме и Вас – Кой е Петър Петров?
     Петър Петров е моден дизайнер на марката със същото име.

Разкажете ни за своите творения. Какво носят у себе си дрехите с етикет Petar Petrov?
     Независимост и самочувствие. Желанието ми е с нашите дрехи, обувки и чанти да създаваме продукти за индивидуалисти с изискан вкус, които да подчертават женствеността по специален и самоуверен начин.

Кога се появи любовта Ви към модата и кога се почувствахте истински обичан от професията си?
     Още от дете се интересувах, но тогава не съм мислил или желал да стана моден дизайнер. Повече ме интересуваше – какво ще облека или какво с какво бих могъл да комбинирам. Беше по-скоро суета, която се превърна в страст и се разви в професия. Моята майка шиеше често някакви тинейджърски измишльотини за мен. Беше забавно, а и по това време нямаше изобщо моден избор в София. Спомням си, че тогава много исках панталони от кадифе, с кройка на дънки. Намерихме от някъде едно мебелно кадифе и тя ми уши един. От него станаха 2. Приятелите ми също искаха тези панталони. После намерихме един магазин, който взе нашите панталони на комисионна. Към панталоните дойдоха якета… И така, малко по малко от моя гардероб стана малък бизнес.

Преди да заминете за Австрия завършвате Националната финансово-стопанска гимназия. Помогна ли Ви наученото и трябва ли един дизайнер преди всичко да бъде икономист?
     Това беше желание на моите родители. По това време тази гимназия предлагаше добро ниво. От друга страна, моята баба беше счетоводителка и нейното желание беше да работя в тази сфера или да имам икономическа основа. Не мога да кажа, че гимназията ми е помогнала пряко, но не вярвам да ми е навредила.

Сега от дистанцията на времето, поглеждайки назад, смятате ли, че щяхте да пожънете същия успех, ако бяхте останал тук?
     Не! В никакъв случай. В края на 90-те, когато заминах да уча във Виена, мисленето ми беше доста наивно и провинциално. Трябваше ми доста време да се информирам, да придобивам космополитно мислене, а и да се развивам креативно.

Коя е най голямата трудност в професионален план, пред която сте се изправял?
     Не мога да кажа коя е най-голямата трудност, защото след преодоляването им се концентрирам върху следващите предизвикателства. Голямата трудност е съставена от много малки проблеми, на които трябва да се търси решение.

Какво Ви мотивира?
     Успехите и признанието от други хора, както и желанието им да носят и обличат моите дрехи, е най-голямата мотивация за мен. Да виждаш очите на клиентите, изпълнени с желание да притежават модел на Petar Petrov, който особено много им харесва.

Какво изпитахте, когато Ви възложиха създаването на костюмите за балета на Новогодишния концерт на Виенската филхармония?
     Беше голяма чест за мен.

От около 10 години имате осезаемо присъствие на Paris Fashion week. Как успяхте да спечелите аудиторията в модната столица?
     С много работа, работа и малко креативност.

С какво бихте насърчили младите артисти у нас?
     Бъдете упорити и ако имате пречки, приемайте ги като предизвикателство!

Photo credit: PETAR PETROV SS16 looks

WAT

WAT е проект, посветен на българските модни артисти. Основната му цел е да информира обществото за техните творчески успехи и постижения.