Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя: Нора Шопова - Бъдещият юрист, който украси VogueWHO ARE THEY

Коя е тя? Нора Шопова – Бъдещият юрист, който украси Vogue

     Изтънченост. Класа. Стил. Неповторимо излъчване, което ни кара да се връщаме отново и отново към кадрите, от които грее нейният образ. Потъваме в сините ѝ очи, а после изплуваме на повърхността отново. За да се запознаем с нея и на живо да ни разкаже коя е тя, какво е усещането да бъде корица на Vogue и къде се корени връзката между модния свят и българското законодателство.

Коя е Нора Шопова – моделът и Нора Шопова – човекът? Различават ли се двата образа?

     Нора Шопова – моделът е емоционална, искрена, позитивна и притеснителна млада жена (ако мога да се определя като такава). Всъщност единствената разлика е, че в делова среда, както и при всяка останала професия, аз просто съм по-тиха, съсредоточена и професионално настроена. За мен това да бъда себе си, независимо от обстоятелствата, е от изключителна важност.

Завършваш специалност право. Къде се преплитат юридическото образование и модната кариера?

     Юридическото образование разгръща и обогатява ума толкова, колкото пътуванията и опознаването на света – душата. Ето тук се корени и отговорът ми. Тези две противоположности се преплитат в мен. И смятам занапред да ги обвързвам все повече.

Кога откри света на модата в професионален план? И какво те накара да му се отдадеш?

     Преоткривам света на модата ежедневно… той никога не е бил еднообразен и скучен. Колкото повече навлизам в него, за толкова по-интересен и очарователен го намирам. Но нека правим разлика между света на модата и този на модната индустрия! Започнах да пътувам преди три години… втурнах се, без да му мисля, защото в противен случай сигурно щях да се откажа. Неизвестното винаги ме е плашило, но надскачането на личните страхове неминуемо е причина, водеща до успех.

От Панагюрище през София до най-горещите модни точки по цял свят – къде се чувстваш най-много себе си? Защо?

     От Панагюрище през Пловдив (там завърших средното си образование), след това София и Hello, world. Опитът еднозначно ми показва, че независимо къде се намира човек , себе си се чувства, когато е разбран – тоест сред приятели.

Какво ти дава модата? А какво ти отнема?

     Хмм… хващам се, че с времето отговарям все по-философски на този въпрос. Ако преди си мислех, че изяждайки огромна част от времето ми, модата отнема личния ми живот, сега съм на мнение, че всъщност се появява една естествена цедка, която отсява значимите за мен хора и важни дейности. Тя просто ми помага да пренаредя приоритетите си.

Прилагаш ли модните тенденции в личния си стил? Кои пролетно-летни такива ще включиш в гардероба си и кои са вечните твои класики, на които ще отдадеш внимание и този сезон?

     Обичам стилът ми да бъде отчетливо индивидуален. Не следвам стриктно модните тенденции, но винаги отдавам голямо значение на детайла. При мен се откроява една силна противоположност между позитивния човек, който смея да твърдя, че съм вътрешно и визията ми в ежедневието – често изцяло в черно. И все пак за да бъда „в крак с модата” ще се опитам да вмъкна малко меки, бледи цветове из гардероба си.

Неотдавна твоя снимка украси корицата на Vogue Турция, поздравления! Разкажи ни повече за тази фотосесия и за чувството да бъдеш водещ модел в признатото за Модна библия световно издание.

     Благодаря! Ето едно доказателство, че времето лети – това „неотдавна” чак сега осъзнах, че всъщност е година назад във времето. Луда работа! Снимките за Vogue Турция бяха едно неочаквано, изпълнено с емоции, смях и професионализъм изживяване. Преминаха без напрежение (обратно на всеобщото схващане, че понякога прекомерните отговорности натоварват). Амбицираха ме още повече да се състезавам със себе си, да надграждам. Донесоха ми най-важното за всеки артист по душа – лично удовлетворение и признанието на хората. Това е безценно!

Кой е най-значимият професионален връх, който си достигала? А личен?

     Надявам се, че в момента изкачвам някой висок и стръмен връх. Прекалено млада съм, за да заявя, че съм постигнала каквито и да било висоти. Най-значимото за мен е един ден да оставя следа. Затова е важно да си поставяме високи изисквания, да развиваме личността си и да не оставаме равнодушни към собствените ни дерзания, тези на любимите ни хора и света! Смятам, че 2014 като цяло беше доста силна и продуктивна година за мен.

За какво мечтаеш?

     Аах… да бъда еднорог! Винаги ще го повтарям. Но по същество далечната, заветна цел е клиширана и доста банална. Да се надяваме, че от устата на модел не звучи толкова предвидимо. За мен семейният уют е щастие и необходимост, без която пътят на човек се обезсмисля.

Къде се виждаш след 5 години? А след 10? Модният бизнес или юридическата сфера искаш за свое поприще?

     Тук ще подходя леко философски. Има едно-единствено заключение, до което опитът ми до момента категорично ме е довел. И то е, че очите на всички ни винаги ще бъдат широко затворени. Ние сме слепи за бъдещето си! И съм далеч от идеята, че трябва да живеем ден за ден, но при мен думата „план” е леко изместена от планът днес да отдам достатъчно внимание на приоритетите си, да изпълня всяка една задача с оптимална отдаденост и концентрация, с истинско желание. Защото, за да получим истинско удовлетворение един ден, трябва да вложим желание и страст днес. Така че, ако логиката ми е правилна, то виждам се успяла.

Коя е следващата модна стъпка, която ти предстои?

     След изпитите, които предстоят в края на този месец, се отправям към Ню Йорк. Смятам да прекарам там по-голямата част от лятото и да се възползвам оптимално от професионалните опции и личния опит, които метрополитният град предоставя, а след това… кой знае…

Станислава Добрева

Станислава е в самия разгар на двайсетте си години, но вече е открила своята страст – хармонията между журналистика и мода. Има впечатляващ професионален опит в сферата на медиите, който дължи предимно на любимите си занимания: комуникацията с нови и интересни хора, както и любовта към литературата и творенето.