Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя: Михаела БориславоваWHO ARE THEY

Коя е тя: Михаела Бориславова ?

     Днес ви представяме една изключително интелигентна млада дама от света на модата. Според нея едно от най-важните неща в професията „модел“ е да се стараеш да бъдеш максимално различен от всички останали. Тя е част от голямото семейство на една от водещите модни агенции у нас – Ivet Fashion.

Разкажи ни повече за себе си, за това коя е Михаела Бориславова?

     Смея да твърдя, че ми е трудно да се опиша с едно изречение. Всеки ден се опитвам да добавям по нещо ново и позитивно към това „коя е Михаела“, надявам се хората около мен да го потвърдят. Но най общо казано – Михаела е на 25 и обича живота си, всеки ден все повече.

Трудно ли е да си модел в България и има ли бъдеще тази дейност у нас?

     Не бих казала, че е трудно, въпреки сравнително малкия ни моден пазар, но определено има бъдеще. Самата аз забелязвам значителен прогрес от момента, в който започнах да се занимавам с мода до днес, което може да ни радва. С малко повече търпение и толерантност към модните таланти на България можем да постигнем много.

Да си модел е професия или призвание?

     И двете… Поне в това се убедих през последните няколко години. За мен например това е професия – започнах сравнително късно и имам представа до кога искам да продължа. За щастие познавам модели за които това е призвание – дори след 15 години в модния бизнес са също толкова отдадени, както в ден първи. Това, разбира се, не означава, че харесвам професията си по–малко, но характера е строго определящ за това колко време от живота си си склонен да отделиш на това.

Лондон, Милано, Маями, Истанбул – надяваме се това да е само началото, накъде си се насочила сега?

      Тези места ми донесоха ужасно много опит във всичките му измерения. Ужасно щастлива съм, че имах късмета да ги посетя, някои от тях повече от веднъж. Убедих се, че в тази професия плановете за излишни, защото всичко може да се преобърне за 24 часа и обстоятелствата да те отведат на другия край на света. И все пак Ню Йорк в момента звучи най-добре като следваща модна спирка.

Къде за теб е било най-приятно да работиш и къде си се чувствала най-добре?

     Милано, без дори да се замисля. Там ми е било както най-приятно, така и ужасно трудно, но винаги съм се връщала с желание и нов хъс за работа.

Има ли модели, на които се възхищаваш и може би подражаваш?

     Има ужасно красиви жени, но не бих казала, че съзнателно подражавам на някого, според мен едно от най-важните неща в професията модел е да се стараеш да бъдеш максимално различен от всички останали. Когато си с 500 други момичета на кастинг трябва да има нещо в теб, което да казва „Аз съм тази, която търсите“ още от момента, в който влезеш през вратата.

Професията на модел не е вечна, затова насочила ли си се към нещо друго като работа и образование, или си изцяло отдадена за момента?

     Може би, защото започнах на 21 винаги съм осъзнавала , че модата за мен има „срок на годност“. Завърнах се към университета след известно прекъсване и когато дойде момента, ще се отдам на бъдещата си професия.

Конкуренцията в модния бизнес е голяма, кои са твоите силни страни, даващи ти предимство пред останалите?

     Не мисля, че аз самата мога да дам отговор на този въпрос. Но благодаря на всеки екип, с който съм работила, и който е видял тези силни страни в мен.

Кои са най-важните черти на успешния модел според теб?

     Модата претърпя сериозни промени през последните 4 години в които се занимавам активно с нея. Поне моите наблюдения сочат, че външния вид остава на заден план, но за мен едно изискване остава вечно–професионализъм. Имидж на сериозен професионалист, с който е приятно и лесно да се работи, помага много повече от портфолиото, например, поне според мен. Особено за моден бизнес с размер на този, който имаме в България и в който всички се познаваме.

Какво ще посъветваш българките и в частност момичетата, които искат да се занимават с мода?

     Каквото и да кажа – уви – рискувам да прозвуча банално. Но нека се стараем повече да пренебрегваме стереотипите за модния бизнес и бъдем по-смели – винаги можеш да се откажеш, ако решиш. Реалната преценка за самата теб също е много важна – проучете света на модата преди да се хвърлите с главата напред в среда, която ви е непозната – било то по отношение на външния ви вид или на правата и задълженията, които имате. А на българката пожелавам да се чувства добре в кожата си сутрин, когато се събуди – доста преди пластовете грим, екстеншъните и изкуствения тен.

Диляна Табакова

Диляна Табакова е момичето, чиято заразителна усмивка няма да ви остави безразлични. Иконимист по образование, който живо се интересува от мода, козметика и здравословен начин на живот. Ежедневието ѝ е изпълнено с цветове и позитивизъм, които с лекота предава върху модните текстове, които четем с интерес и удоволствие.