Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя? Елина Фиркова - новото слънчево момиче на модната сценаWHO ARE THEY

Коя е тя? Елина Фиркова – новото слънчево момиче на модната сцена

     Червените ѝ коси блестят като цветен облак, изпълнен със светлина и енергия. Развяват се, без помощта на вятъра и понякога леко скриват лицето ѝ. Но не и усмивката. Тя сякаш е винаги там, неподвластна на времето и околните, неподвластна на събитията. Най-красивият ѝ аксесоар, който не е част от нито една модна тенденция.
     Елина Фиркова е едно от новите лица на родната модна сцена. На 23 години и с ясна представа за бъдещия си професионален път в изящната сфера, която е избрала за свое кариерно развитие. Какво още научихме за нея? Вижте в следващите редове.

Коя е Елина Фиркова в работна среда и различава ли се този ѝ образ от онзи, който се проявява в свободното ѝ време? Има ли граница между професионалиста и приятеля Елина?

     Елина Фиркова в работна среда е винаги съсредоточена върху процеса на работа, върху детайлите, върху това всяко нещо да се изпипва до край, за да получим удовлетворяващ резултат. Различава се определено, защото в свободното си време не се съсредоточавам върху нищо. Има граница между професионалиста и приятеля, тъй като в работата нивото на общуване е съвсем различно, но все пак границата е тънка, защото обичайните хора, с които работя, с времето са се превърнали в мои приятели, тогава става и малко по-трудна работата с тях, защото всички сме творци със своите идеи и виждания и всеки от нас се опитва да налага мнението си, но в крайна сметка гледаме да се съобразяваме един с друг!

Кога започна пътуването по своя моден път? Какво те мотивира да поемеш по него?

     Моят моден път е доста кратък все още, всичко започна неочаквано за мен. Винаги съм имала по-различно отношение към модата от хората около мен и един ден се запознах с модния фотограф Теди Грозданов. Първоначално бяхме само приятели, но скоро разбрахме, че имаме общи идеи за фотосесии, в които аз да бъда стилист. И малко след това дойде първият ни по-сериозен проект с певицата Анелия, който постигна голям успех, получихме публикации в три печатни издания, две корици на списания и множество публикации в интернет пространството. Това ни мотивира да продължим да работим заедно и така тръгнах по своя път. Най-голямата мотивация за мен е удовлетворението от свършената работа.

Какво ти дава модата? А отнема ли ти?

     Модата най-вече ме прави щастлива. Изпитвам удоволствие да разглеждам колекции, да правя съчетания и когато направим фотосесия или клип и видя крайния резултат, съм истински щастлива. Не бих казала, че ми отнема нещо, само би могла да ми даде.

Разкажи ни за проекта Starlette Magazine – кога постави началото му, каква е неговата концепция?

     Проектът Starlette Magazine започна също толкова неочаквано, както и моя моден път. Един ден бях на кафе с моята приятелка Аделина Стефанова и в разговора ни изведнъж изскочи идея за съвместно списание, тъй като тя отдавна е искала да направи нещо такова, а и аз също. Тя се занимава с PR, светски и родни новини, аз с мода и красота, разполагаме със студио за снимки, Теди Грозданов се включи като официален фотограф на списанието и така решихме, че е време да го направим, защо да отлагаме? Септември 2014 година излезе първият брой с прекрасната Весела Бонева и имаше огромен успех. Като цяло концепцията на списанието е да пишем за мода и лайфстайл, да представяме авторски проекти, да интервюираме интересни личности от всякакви области. Насочили сме се към изцяло онлайн представяне, защото смятаме, че, както се казва, „вече всичко е в интернет” и при едно много кратко социологическо проучване, разбрахме, че всички в нашия таргет лист проверяват новини, гледат снимки и четат интересни неща изцяло в интернет. Така преценихме, че е добре и ние да се позиционираме в този виртуален свят.

Кои са най-големите предизвикателства, пред които се изправят стилистите в България?

     Не всички стилисти се изправят пред едни и същи предизвикателства. За млад стилист като мен, който все още изгражда името си и се опитва да се наложи, е трудно, защото конкуренцията е голяма и има много големи имена в бранша, които са се наложили с годините и на които се доверяват повечето хора. Аз не се опитвам да се съревновавам с тях, по-скоро опитвам да внеса свое различно виждане в нещата, които правя. Друго нещо, което забелязах като предизвикателство, е да убедиш човека, когото обличаш, че това, което си избрал, е правилно за него и трябва да ти се довери. При почти всички, с които съм работила, забелявам недоверие и някак всеки смята, че достатъчно добре разбира сам от мода и защо аз съм там да му казвам как точно да се облече. Шегата настрана, стилистът е човек, който се грижи за цялостната визия на дадена личност и трябва да му се има доверие!

Коя е най-интересната част от твоята работа? А тази, която остава скрита от обществените погледи?

     Най-интересната част за мен е да открия перфектното съчетание на материи, кройки, цветове, щампи, да добавя аксесоари и да видя как това цялото съчетание пасва на човека, за когото е предвидено. Другата много интересна част е, когато преобразяваме даден човек и можеш да видиш как чрез дрехите създаваш различни образи. Скрита от обществените погледи остава частта, в която неспирно обикалям по магазини из целия град, нося торби, по-големи от мен и малката ми количка се превръща в товарен камион.

Как минава един твой ден?

     Моите дни са много различни, един с един еднакъв няма и това ме радва! Ставам, приготвям се, проверявам задачите за деня и излизам. Имам много срещи с хора ежедневно, с Теди Грозданов имаме фотографско студио – Double 4 Studio, където постоянно снимаме фотосесии, работя по списанието всеки ден и вечер задължително излизам с приятели!

За какво мечтаеш в професионален план? А в личен?

     В професионален план мечтая списанието ни да се наложи и да стане едно от големите имена на родния пазар. Доста новости сме приготвили и се надявам да се харесат на читателите ни. Разбира се, мечтая и за свой моден бранд, но всичко с времето си… И както скоро казах на един приятел: когато забогатея, няма да си купувам Поршета и вили, а ще си взема една яхта да обикалям света с нея… От сега всички сте поканени на страхотно яхта парти! В личен план мечтая най-вече за любов… според мен това е най-силната енергия, която може да те зареди и да ти помогне да покоряваш върхове!

Какво ти предстои?

     Предстои ми да продължаваме да развиваме и разпространяваме Starlette Magazine, да разширя обсега на кариерата си като стилист и да разработваме Double 4 Studio все повече. Като цяло се надявам само хубави неща да предстоят!

Photo credit:
Гримьори: Никола Иванов, Зоран Коцов, Пепа Стоянова
Коафьори: Моника Братоева, Петър Кирчев
Снимки: Теди Грозданов, Виктория Сиракова

 

Станислава Добрева

Станислава е в самия разгар на двайсетте си години, но вече е открила своята страст – хармонията между журналистика и мода. Има впечатляващ професионален опит в сферата на медиите, който дължи предимно на любимите си занимания: комуникацията с нови и интересни хора, както и любовта към литературата и творенето.