Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя: Веселина Цанкова - „ чрез фотографията се преоткрих и коренно промених начина си на мислене.“WHO ARE THEY

КОЯ Е ТЯ? Веселина Цанкова: „ чрез фотографията се преоткрих и коренно промених начина си на мислене“

Разкажи ни повече за себе си…

     Трудно би ми било да разкажа за себе си накратко, но бих започнала с това, че чрез фотографията се преоткрих и коренно промених начина си на мислене. Осъзнах, че стига да има желание, има и начин, колкото и да е трудно понякога. Започнах малко по малко да обръщам внимание на неща, които иначе бяха незабележими. Може би най-отличителната ми черта е непостоянството, но именно то се отразява положително на работата ми от гледна точка на креативност и импровизация. Старая се да комбинирам различните си интереси и да ги обединявам в една цялостна визия или идея. Иначе нещата, което винаги ми дават мотивация и стимул да продължавам напред, са най вече семейството ми и приятелите ми, които са винаги до мен, независимо от обстоятелствата.

Кога и как се отприщи любовта ти към фотографията? Навярно не е било много далеч в миналото, имайки се предвид възрастта ти?

     Любовта ми към фотографията винаги е била налице. Моментът, в които осъзнах, че искам да се занимавам по-сериозно с това и започнах да бъда истински любопитна относно тънкостите около самата професия, се зароди, когато започнах да уча “Арт Мениджмънт” в НБУ . Винаги съм се интересувала от изкуство, но в даден момент осъзнах, че нещото, което истински ме вълнува, е именно фотографията. Свободата и възможността да създавам ме прави щастлива, сама по себе си фотографията е необятна като възможности и вариации, което е и основната причина, поради която именно това е нещото, с което избрах да се занимавам.

Как се озова в Ню Йорк? И защо избра тази дестинация да бъде твоята настояща професионална спирка, на която да се установиш и да разгърнеш таланта и потенциала си?

     Странното е, че Щатите никога не са били сред любимите ми дестинации, решението ми да замина за Ню Йорк беше много спонтанно, но се радвам, че въпреки всичко, както винаги имах подкрепата на родителите си, за които бих казала, че хората само могат да ми завиждат. Избрах Ню Йорк като дестинация поради една-единствена причина – New York Film Academy, където реших да изучавам именно фотография. Истината е, че не ми се оставаше в Европа имах нужда от драстична промяна и по-динамична атмосфера. Не бих искала да се застоявам твърде дълго и тук със сигурност, поради простата причина, че се отегчавам изключително бързо от всичко. Ню Йорк ми дава разнообразието, от което имам нужда за момента. Като всеки друг космополитен и мултикултурен град смятам, че от професионална гледна точка е един добър старт, тъй като културата и сферата на изкуството са определено на много по-високо ниво.

Още с пристигането си в Ню Йорк талантът ти е бил забелязан и към настоящия момент работиш за The Untitled Magazine. Сподели повече за работата си в списаниeто. Как попадна там?

     Определено не беше с пристигането ми, академията има безумно тежка програма всеки ден, което съответно не дава много свобода, нито реална възможност за работа в промеждутъците. Хората имат изключително погрешна и размита представа как се случват нещата в град от тези мащаби. Конкуренцията тук е убийствена, хора от всички краища на света идват с една-единствена цел да преоткрият себе си и евентуално да се развият в определена сфера така, както например не биха могли по родните си места. Официално започвам идния месец в списанието, но се очертава да е интензивно както всичко тук, работата ми ще бъде предимно “editorial work”.

Какви са целите, които си поставила пред себе си? За какво мечтаеш в професионален план? А в личен?

     Напоследък се замислих, че ми се иска в бъдеще да имам възможността да обикалям из седмиците на модата по различни краища на света и да ги отразявам за медии от различен тип. Снимах NYFW тук за едно списание и определено ми допадна цялата лудост около приготовленията, темпото на работа и вълнението около шоуто, което реално трае не повече от 5 минути. Допада ми вниманието, което посетителите отдават на облеклото си и изключителната прецизност откъм подбора на цялостната визия до най-малкия детайл… Дотогава искам просто да снимам различни неща, не съм от хората, които се ограничават в нито един аспект от живота си, съответно именно заради свободата, която тази професия ми дава, искам да се занимавам с колкото се може повече проекти от различно естество. В личен план съм хаотична и непостоянна, определено цялото ми внимание е фокусирано върху работа и потенциални пътувания за момента.

WAT

WAT е проект, посветен на българските модни артисти. Основната му цел е да информира обществото за техните творчески успехи и постижения.