Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
YVAILO и ЕСМЕ: Една хищна история от АндалусияWHO ARE THEY

YVAILO и ЕСМЕ: Една хищна история от Андалусия

     Неотдавна ви запознахме с твореца, поставил основите на модния бранд YVAILO, а разговорът с него можете да си припомните тук. Преди дни бе представена пролетно-лятната колекция на марката, която, както всяка друга, носи красиво женско име и разказва също толкова пленителна история. Коя е ЕСМЕ? Нека ни разкаже нейният създател Ивайло Серафимов.

Твоите колекции разказват истории. Каква приказка се крие зад последното ти модно вдъхновение?

     „Там насред безкрайните жарки поля на Андалусия лежеше нейната поредна жертва невинно младо жътварче. Преследването беше приключило. Играта завършена. Ръмжeнето беше отстъпило място на доволно мъркане. По загорялата му, още настръхнала кожа, личаха нейните следи от нокти, дълбоки сякаш от котка. Те бяха повече от бъдещи белези, те бяха нейната маркировка. Кръвта във вените му пулсираше лудо, опиянен от нейните ласки. За него това беше любов. За нея, опитната изкусителка утоляване на жажда, както хищник за плячка. ЕСМЕ ловко прибра пъстрите си коси, наметна циганския си шал и невидимо като пума, както ѝ казваха от селата наоколо, се изгуби сред високите полета. Тя вече беше успяла да вземе това, което й трябва. ESME SS16

Какво повече да добавя: поредната опасно-дръзка жена от колекциите на YVAILO.

Как се роди идеята за нея? Имаш ли муза?

     Идеите за колекциите идват спонтанно, далеч във времето преди тяхната реализация. Понякога дадена идея може да изпревари друга, ако я усетя по-силно, затова периодично ги пренареждам. Конкретно с ЕСМЕ и т.нар. gitana дойде преди повече от две години, дори аз самият не помня вече как. Последва кратко пътуване до Испания за събиране на вдъхновение, като в онзи момент си правех планове за разработка на принт на плочки, силно характерни за този южен район на Европа. С времето тази концепция претърпя пълна промяна, намесиха се татуировки, бродирани апликации, цветни връзки, деним и плочките останаха в миналото, заедно с пътуването. Добавихме думата cougar (на англ.език “cougar” означава пума, както и възрастна жена, която си пада по млади мъже) за заигравка, наред с декоративните паспели и останалите платове и нещата придобиха форма. Единственото, което остана непроменено, е коприната с кадифен ефект: на нея се бяхме спрели още преди това.

Коя е ЕСМЕ?

     ЕСМЕ, макар и от приказка, носи тези черти, които на мен лично ми липсват в модерната жена днес: чувственост, женственост, загадъчност, дързост на ръба, увереност, с две думи усещането за жена. Не съм привърженик на евтината провокация, но не вярвам и в така разпространения минимализъм под формата на безформени дрехи и джапанки. ЕСМЕ чудесно пресъздава тази моя вяра и вярвам, че предоставя баланса по средата: този на стилната женственост.

С какво се различава от предходните? А къде се обединява с тях?

     За YVAILO е изключително важно колекциите да бъдат коренно различни като тематики, като дрехи. Винаги да има момент на изненада. МАДДАЛЕНА за пример е без нито един принт, изключително цветово обрана спрямо КАНДИС, където полярно доминираха Барби-тоновете и закачливите десени на банани и устни. ЕСМЕ, от своя страна, стои съвсем самостоятелно от тях със своята пъстро-кичозна циганска жилка. Общото между всички тези девойки е, че всяка една от тях е женствена, дръзка и провокативна. Точно такова е и ДНК-то на YVAILO. Допълнително ЕСМЕ поставя поредната силна основа за мен лично като дизайнер: за нас тя е най-богатата, най-детайлната ни, най-премислената ни колекция. При нея се наложи не да добавяме, а да премахваме елементи в процеса на дизайн, за да се получи синхрон. Давам за пример ризата с татуираните ръкави: в нея има сложен кич-принт с прецизно напасване, срязване около гърдите, уголемени краища на яката, апликирани лястовици, копчета, разположени по двойки, заоблени странични краища. При толкова детайли отпадна канонът (стандартен елемент при ризите, свързан със закопчаването). И това е само една от дрехите. Както се смеем със студиата, паднаха големи дилеми, съответно и промени.

Ако отправим поглед към настоящия момент, как изглежда есеннозимната мода през твоята призма?

     За нас настъпилият вече есенно-зимен сезон изглежда само по един начин – като МАДДАЛЕНА, нашата палава монахиня: тъмен, мрачен и силно провокативен, обгърнат в монохромната цветова гама на черно и бяло, превъплътени в прозрачни мрежи и меки вълнени платове. За да спестим визуалната представа на читателите, ги съветвам да посетят сайта ни www.yvailo.com, където тази палавница ще им поразкрие някоя друга модна тайна.

Къде можем да я открием?

     МАДДАЛЕНА още през лятото замина за Русия и Арабските страни. Повече не мога да разкрия, тъй като имаме политиката да не говорим за бизнес и нашите партньори. Само ѝ пожелавам успех, защото в модата, независимо от това колко силни са контактите с т.нар. buyer-и на бутици, ако продуктът ти не се хареса и купи от крайния клиент, останалото няма значение. Затова какво ще стане, времето ще покаже.

Станислава Добрева

Станислава е в самия разгар на двайсетте си години, но вече е открила своята страст – хармонията между журналистика и мода. Има впечатляващ професионален опит в сферата на медиите, който дължи предимно на любимите си занимания: комуникацията с нови и интересни хора, както и любовта към литературата и творенето.