Кой е той? Йордан Михалев – За душата на модата и безкрайното пътуване към себе си

yordan-mihalev-cover

     Представяме ви един творец, който неотдавна бе обявен за най-добър млад дизайнер на международния конкурс Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels. Неговата мода разказва истории, а днес ние ще ви разкажем неговата.

Кой е Йордан Михалев? Как би се представил най-достоверно пред читателите на Who Are They?

     Йордан Михалев е млад, изгубен, ироничен… Нещо търси постоянно, лута се между крайностите… Не е лош, става!

Преди време бе обявен за „Млад дизайнер” на международния конкурс Ethno Tendance Fashion Weekend Brussels. Какво се случи с теб от тогава насам?

     Много! Всичко! И хубаво, и лошо. Приключения, пътувания, нови места, нови хора – интересни, вълнуващи, провокиращи, стряскащи… Неоправдани надежди и изненадващи възможности… Всичко това, естествено, повлече нови вдъхновения, нови проекти. Нов живот.

Разкажи ни за ревюто си в Париж, което беше твоята награда от конкурса?

     Бях развълнуван повече отвсякога. Не мина без проблеми, но те бяха преодолeни и добре прикрити после. Оттогава мина доста време, трудно си спомням подробности. Беше сбъдната мечта. И като такава, след себе си остави дупка и нужда от нещо друго…

Нека върнем лентата малко назад – кога започна да се занимаваш с мода и защо се насочи именно към тази сфера?

     Модата ми е била интересна, откакто се помня и нямах представа защо. Т.е, естествено, че оценявах красотата и цялата иконичност на занаята, но това е просто тъпо и повърхностно! Не е достатъчна причина. Колкото повече търсех, колкото повече задълбавах, толкова повече откривах, че модата има душа! И тя е то-о-олкова недооценена, точно защото никой не опитва да погледне отвъд красотата или “скандалните” визии и реклами. Но модата може да ти позволи да разказваш истории. На мен лично ми помага да се справям със себе си.

Каква е твоята мода? Кои са нейните отличителни черти и какво те вдъхновява да я създаваш именно такава?

     Моята мода е някъде в бъдещето, търся я още. Изграждам я. Долу-горе имам представа кога работя искрено – тогава ми е най-трудно и най-много си заслужава. Модата е, естествено, предимно свързана с материалния свят, но не искам името ми да има стойността на марка кашкавал, не искам да предлагам просто продукт. Разчитам на способността на хората да чувстват и това искам да провокирам с работата си.

Върху какво работиш в момента?

     Върху точно това, което отговорих по-горе.

Знаем, че фотографията е едно от твоите хобита – остава ли ти време да му се посвещаваш? А обмислял ли си да го включиш в работата си – например сам да снимаш своите фотосесии?

     Малко ме е срам да призная, но не съм снимал от прекалено дълго време. Сега явно не е време за снимки. Но определено съм мислил да правя сам фотосесиите си. Ще се случи.

Коя е следващата стъпка, която мечтаеш да постигнеш? А тази, която ти предстои със сигурност?

     Съдба!

Станислава Добрева

Станислава е в самия разгар на двайсетте си години, но вече е открила своята страст – хармонията между журналистика и мода. Има впечатляващ професионален опит в сферата на медиите, който дължи предимно на любимите си занимания: комуникацията с нови и интересни хора, както и любовта към литературата и творенето.