Кой е той? Василен Милков и неговото отношение към високите обувки

vasilen-milkov-cover

     Днес ви представяме Василен Милков, стилистът, чиито стъпки в модната сфера датират от ранна детска възраст, които започват от кривокраки рисунки, а към днешна дата сме свидетели на реализирани множество фотосесии за известни модни издания у нас. Той е отговорен също и за добрия външен вид на някои от родните ни изпълнители. Повече за това кой е Василен Милков, научваме от самия него.

Представи се пред читателите на Who Are They – кой е Василен Милков и кога започна да се интересуваш от мода?

     Аз съм си аз. Доста тъп отговор, но факт. Благодаря на мама и татко за себе си! А външният вид на нещата и стремежът да ги направя по лицеприятни е с мен, откакто се помня. От първите ми детски кривокраки рисунки още.

Трудно ли е да си успешен стилист в България? Има ли печеливша формула?

     Не знам дали точно аз трябва да отговоря на този въпрос. В смисъл, че вярвам и знам, че има път, който трябва да вървя. Може би начинът е да се учиш постоянно, да се съмняваш и винаги да търсиш нещо друго, което би могъл да направиш. Или поне по различен начин.

Какви качества трябва да притежаваш, за да го постигнеш? А кои са твоите най-силни черти?

     Моите най-силни черти ли? Обикновено съвсем несъзнателно давам някакво екстра усилие, за да свърша дадена работа. В смисъл, че никога не мисля, че съм отишъл достатъчно подготвен на снимки и знам, че винаги има още нещо, което би ми свършило работа. Дори с риска да ощетя себе си. Всичко това приключва обикновено с огромни количества дрехи, пренесени от мен. За съжаление, това не винаги се оценява. Обикновено колкото повече даваш, толкова повече очакват от теб. Може би е нещо, което трябва да променя в себе си. Не знам.

Коя е първата фотосесия, на която беше стилист?А любимата ти такава?

     Не я помня вече. Честно! Помня първата въобще в живота ми, при която бях асистент стилист и се докоснах до извора на нещата за съвсем първи път. Имах невероятен късмет и ме бутнаха направо в дълбокото, в едно от най-добрите списания за мода в България и до ден-днешен. На двама-трима човека имам да благодаря до живот за това. Най-любима фотосесия нямам. Бързо ми омръзват, може би, защото модата постоянно се мени.

Какво мислиш за модната индустрия в България? Има ли бъдеще?

     Да речем, че има. Хората се научиха и се учат все повече да дават средства за професионален съвет, когато се налага. За жалост ни липсва културното наследство и свободата на мисълта на другите европейски страни, например. Все още това, което правим в по-голямата си част, е имитация на нечие друго битие и свободна мисъл, макар и несъзнателно.

Как прекарваш един свой ден?

     Ставам между 7 и 8:30. Да речем, че е рано. Достатъчно, за да мога в 10:00 да съм пред първия отворил магазин. И от там нататък нещата повличат крак в различни посоки и денят придобива различна продължителност. Май при всеки стилист е така.

Какво задължително трябва да притежава една жена в гардероба си? А един мъж?

     Задължително поне един чифт високи обувки, за когато се наложи. За жената имам предвид. Обезумявам, като чуя в днешно време „ми аз нямам токчета” или „имам едни от бала си”. Всички знаем как високата обувка променя крака. Един мъж без бял тишърт – не може. Семпло, мъжествено и да се сменя често, че иначе лошо. Нещо като консуматив е. Иначе, като се замисля, нещата са много.

На какво да заложим през това лято?

     На себе си, трендовете са преходни. Купувайте си умно дрехите, за да не завърши планетата зарината в милиардите нежелани отпадъци на бързата мода.

Коя е модната идея, която винаги си искал да осъществиш?

     Идеите се променят с часове, не мога да се задържа на една.

Какви са бъдещите ти планове и какво да очакваме от теб?

     Това дори и аз не го знам още.

 

кредит: фотография Вихрен Георгиев
списание EVA, фотография Златимир Араклиев

Диляна Табакова

Диляна Табакова е момичето, чиято заразителна усмивка няма да ви остави безразлични. Иконимист по образование, който живо се интересува от мода, козметика и здравословен начин на живот. Ежедневието ѝ е изпълнено с цветове и позитивизъм, които с лекота предава върху модните текстове, които четем с интерес и удоволствие.