Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя? Станимира Стефановa: „Стилът не се влияе от времето и тенденциите“WHO ARE THEY

Коя е тя? Станимира Стефанова: „Стилът не се влияе от времето и тенденциите“

     Всеки от нас има индивидуална интерпретация на думата „стил“ и я разбира по различен начин. Своето тълкуване на това понятие и мнението си по много други въпроси, специално за WHO ARE THEY, разкрива Станимира Стефанова – моден редактор на списание Cosmopolitan и стилист на TV7.

Какъв човек е Станимира Стефанова? Как би описала себе си?

     Хората, които са имали досег до мен, казват, че съм спокойна, дори на моменти изнервящо спокойна! Търся баланс и красота във всичко, което правя. Обичам работата си, отдадена съм на нея и на любимите си хора, обичам да пътувам… общо взето съм един щастлив човек.

Ти си стилист. Анализирайки думата „стил“, какво означава тя за теб?

     Колкото и банално да звучи, стилът не се влияе от времето и тенденциите. Той обединява излъчване, самоувереност и личен почерк в облеклото. Или го носиш в себе си, или трябва да положиш усилия, за да го изградиш с времето.

Кои са качествата, които трябва да притежава човек с твоята професия ? Може би наблюдателност, усет и …?

     Като моден редактор трябва да имаш иновативно мислене, така че да представиш материалите по най-интересния начин и да задържиш вниманието на читателите. Само творчество в тази професия не е достатъчно, трябват качества като дисциплина, бързи реакции и умение да общуваш с много и различни хора. Като стилист съм се срещала с всякакви предразсъдъци, нагласи и мнения от отсрещната страна, така че до голяма степен трябва да си психолог.

Кои са затрудненията, с които се сблъсква един стилист, а и не само, един човек на изкуството в България?

     Условията, в които работим, са на светлинни години от условията на нашите колеги в развитите страни. Тук все още значителна част от работното ни време е хамалогия, занимаваш се с всевъзможни неща, все по-често се залага на количество за сметка на качество и творческият процес изостава някъде на заден план. Обсъждането на идеи, проектите, рисърча и планирането са изместени от дълго обикаляне по магазините и носенето на десетки торби с дрехи. Все още има хора, които са предубедени към професията стилист.

Какво получава и какво не му достига на българския стилист?

     Получава удовлетворение от работата си и от това, че може да изрази себе си по някакъв начин. Аз съм благодарна за свободата, която имам и динамичното ежедневие, в което няма как да ти стане скучно.

Завършила си “Моден дизайн“ в НБУ, важно ли е образованието , според теб, или не всичко е теория?

     Освен теория, в университета научаваш и много други неща, които определено повлияват на мирогледа и допринасят за развитието ти като личност. Аз не съжалявам за нито една стъпка както в образованието си в Техническия университет (специалност „Инженерен дизайн“), така и в НБУ.

От какво се водиш и влияеш, избирайки и подготвяйки стайлинга на някого?

     Инспирирам идеи за облеклото от самия човек – той е моята муза, така да го наречем. Определено се съобразявам с особеностите на фигурата, външността и излъчването. За мен е много важно хората, които обличам, да се чувстват добре, така че съм склонна да правя компромиси, което не знам дали е ок. А иначе, когато става въпрос за фотосесия, идеята на снимките е в основата и оттам се доразвиват детайлите.

Къде търсиш своето вдъхновение, от какво се зареждаш?

     Природата и пътуването страшно много ме зареждат. Също така обичам да оставам сама!

В днешно време всеки човек се старае да изглежда добре и да бъде модерен, но същевременно търси и удобство. Възможен ли е балансът между двете и как се постига?

     Според мен тенденциите и практичността вече вървят ръка за ръка. Фразата „модата изисква жертви“ отдавна не е валидна за динамичното ежедневие, в което живеем. За щастие, дизайнерите работят все повече в тази посока, за да задоволят изискванията на съвременните момичета. Миксирането на стилове, например, мен ме удовлетворява на 100% – обичам да съчетавам елегантна рокля и кецове дори за офиса!

Кое е нещото, което отчиташ като своя най-голям професионален успех?

     Това, че съм моден редактор на най-четеното женско списание в България – Cosmopolitan. Гордея се, че успявам да работя и като стилист в национална телевизия и да намирам време за други интересни проекти!

Как виждаш себе си след 10 години? Какво си пожелаваш?

     Пожелавам си винаги да нося вдъхновението и положителния заряд в себе си и да продължавам да правя красиви неща!

Елена Николова

Елена е завършила Езикова гимназия, в момента следва в УНСС, но „сухите” икономически теории не са в състояние да попречат на нейните страст и влечение към всичко красиво около нея, на което отделя огромно внимание. Любовта, с която дарява домашните си любимци, я зарежда и вдъхновява. Тя е свежа, отговорна и много амбициозна.