Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
По стъпките на българската мода: Първото модно списание в БългарияWHO ARE THEY

По стъпките на българската мода: Първото модно списание в България

     Модната реалност в България се мени с всяка изминала година. Впоследствие на многобройни факти от всякакъв тип и тук възниква въпросът как сме стигнали дотук? Кой е започнал всичко? Какво е повлияло през годините? И много други въпроси! Но нека се опитаме да проследим този дълъг път и започнем от първото българско модно списание! Представяме ви „Мода и Домакинство“. Действието се развива през 1897 година.
     Първото илюстрационно модно списание у нас е “Мода и Домакинство” с подзаглавие “семеен журнал”. Първият брой бил отпечатан през март 1897 година, като в страниците си списанието съдържало безброй и разнообразни за онова време кройки, готварски рецепти и съвети към домакините. Този журнал е създаден по идея на Елена Ушева ( 1872 – 1941 г.), която била известна столична дама, модистка, завършила училище за изящни изкуства в Белгия. След завръщането си в София се захванала да възроди и популяризира българската народна шевица в дамските тоалети. Тя успява да постигне това, след като от страниците на своето женско списание започнала да диктува бонтона на българската мода. По този повод тя била наричана от съвременниците си “първата ратница на нашата нова художествена промишленост”. Ушева, също така, била толкова всеотдайна в желанието си да помага на бедните и да учи младите на красота и изящество, че стигнала до ипотекирането на собствената си къща, за да организира безплатни курсове за девойки от провинцията. Също така със средствата от ипотеката уреждала изложби на български шевици в Брюксел, Париж и Прага.
     Респектиращ е фактът, че само няколко години след като се появил на бял свят гигантът на световната елитна мода -Vogue (1892), у нас Елена Ушева създала “Мода и домакинство”, първият български моден журнал, който е с двуседмична периодика ( на първо и петнадесето число на месеца) и започнал да излиза през 1897 година.

Дарио Диониси

Още щом чуем името му, в нас се появява идеята за Италия и мода. Дарио учи икономика, но неговата страст са дрехите и стайлингът. Той е винаги усмихнат, изпълнен с енергия и много вдъхновения за нови предизвикателства.