Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Mint Stories - една история с ментов привкус |WHO ARE THEY

Mint Stories – една история с ментов привкус

     “Това не е просто блог за мода, а модата като живот. Това не е просто блог със снимки, а снимки, които носят заряд и душа. И в най-малкия детайл ние откриваме нещо, което може да се превърне в твоето любимо нещо.” Или какво ни разказа Звезделина и как днес дефектите правят модата.

Разкажи ни кой стои зад Mint Stories, Звезди?

     Mint Stories е проект, който беше създаден от мен и Калоян. Впоследствие срещнах прекрасен съмишленик в лицето на Тина Нгуен и екипът се разрасна. Имам огромното желание да работя с много нови и различни хора, които искат да изразяват себе си по този начин.

Как се роди идеята за блога и създаването му?

     Интересното е, че и аз, и Калоян имахме идея за нещо подобно, но в приятелството се роди именно Mint Stories. Аз обичам да се снимам, да изразявам себе си чрез стила ми, а Кало е фотографът, който има моето виждане и разбиране за кадрите и така решихме да започнем проекта. Името на блога се появи в моята глава съвсем случайно и изненадващо. Исках да е нещо много различно, но и в същото време да има и частичка от мен.

Това само хоби ли е, или вече се е превърнало в работа за вас?

      Всъщност нито едно от двете. Човек, за да успява и да бъде истински професионалист в работата си, трябва да ѝ се отдаде. Да живее в нея, да му стане начин на живот. Определено ние не усещаме блога ни като работа или хоби, то е част от нас, част от ежедневието ни, част от дишането ни и всяка сутрин се събуждаме с мисъл за него. Блогът сме ние. MintStories e мечта, която стана реалност, благодарение на нашата свобода да мечтаем свободно и да не се страхуваме да създаваме.

А с какво се занимавате по принцип, когато не работите върху блога?

      Аз съм последна година студентка „Публична администрация“ в Софийския университет. Доброволец съм и в най-голямата студентска организация – AIESEC, където срещнах и Тина. Тя също е студентка в Софийския, но „Стопанско управление“. Калоян пък създаде на 21 години едно от най-уютните и професионални фотостудиа – Apertura studio, от което излизат невероятни резултати. Всеки от нас е зает със стотици други неща извън блога, но винаги намираме време за него. Стига да иска, човек винаги може да се занимава с нещо, да е деен и да намира време. Важното е желание да имаш.

Имат ли бъдеще блогърите в България?

      Блогърството тепърва започна да навлиза в пределите на страната ни, като култура, като бизнес отношения и като разбиране. Много хора започват и се отказват след някоя друга седмица, защото не срещат разбиране от другата страна. Както на цветето му е нужно внимание и грижи, за да порасне, така и тук е нужно време и огромно постоянство. Смятаме, че до няколко години манталитетът на хората ще се промени и ще започнат да гледат с „по-широки“ очи.

А смяташ ли, че с това човек може да си изкарва прехраната?

      От всичко може да се изкарват пари. Правилата навсякъде са еднакви. Постоянство, лоялност, креативност, мисъл и действие… са само част от нещата. Както споменах в по-горните въпроси – пазарът ни все още е свит и разбирането за блогърството не е толкова разпространено и хората гледат със скептицизъм. Много са бизнесмените в България, които разбират, че най-ценният им актив са хората и съответно рекламата между хората. А тя е и най-успешната такава. Иначе, ако трябва да отговоря в прав текст: Разбира се. В чужбина това е професия, от която хората съвсем спокойно имат възможността да пътуват всяка седмица до ново място или да си закупят нов апартамент някъде.

Има ли някой, на когото се възхищавате или подражавате?

      Това е по-скоро индивидуален въпрос. Вярвам, че всеки един от екипа ни може да отговори по различен начин. Разбира се, че се възхищаваме на блогъри, дизайнери, фотографи от цял свят. От всичко черпим вдъхновение. Много се радвам, че успяхме да сформираме екип, който постоянно има желание да се учи и очи, за да „вижда“. Вдъхновението е във всичко, което ни заобикаля. Аз обожавам да пътувам и това е моето вдъхновение. Всяко едно място, което съм посетила, е променило моето виждане.

А какво е за теб модата?

     Хората са казали, че по дрехите посрещат, а по акъла изпращат, но ако никой не те посрещне, как изобщо ще стигне до другите ти качества?! Смятам, че това е начинът, по който човек най-добре може да изрази „вътрешната“ си красота. По облеклото на един човек може да разберете много за него. Модата се променя във всяка една секунда. Дизайнерите се вдъхновяват буквално и от най-малкото нещо, което пък ни вдъхновява нас, за да го разкажем и покажем по най-добрия начин. За мен модата е живот и ново начало, за да преоткриеш себе си.

Имаш ли любим български дизайнер?

      Няма как да имам точно определен любим български дизайнер. Те са толкова различни сами по себе си. Работим и сме работили с много български таланти, които са ни показвали и доказвали, че българинът е уникално креативен творец и определено в час с модата, за да може да се покаже на световно ниво и да бъде оценен подобаващо. За съжаление, тук пазарът не е много голям и не са много смелчагите, които дръзват да се занимават с това, което обичат да творят. Аз дори нямам и любима марка, ако трябва да бъда честна. Не обичам да се ограничавам. Мога да намеря супер оригинално нещо и в малкото квартално магазинче.

Можеш ли да ни кажеш 5 летни тенденции?

     Тенденциите са нещо, което непрекъснато се мени с всеки изминал ден. Разбира се, има и неща, които си остават вечни класики. Но нещото, което забелязвам от известно време насам, е тенденцията все по-естествена да е модата, снимките и моделите. Няма как да не сте забелязали последните фотосесии на големи брандове, където моделите изглеждат съвсем неглиже, сякаш са без грим и дрехите им толкова удобни. Харесва ми тази „естествена“ тенденция. Вече дефектите правят модата. Приключи тази тенденция на съвършените модели, която объркваше представата на крайния клиент. Харесват ми овърсайз размерите, които навлязоха с пълна сила. Обичам определено по-кежуъл стила, но не ми пречи и да бъда елегантна едновременно с това.

А влияеш ли се от тях, или следваш собствения си стил?

     Няма как да не се влияя, защото това е навсякъде около нас. Но не бих казала, че съм маниак, който веднага гледа да се сдобие с нещо ново, което излезе. По-скоро следвам собствен стил. Има страшно много неща, които не ми допадат, а са страшно на мода. Просто не мога да се пречупя и да облека нещо, което не изразява мен и не ми харесва.

Какви са ви бъдещите планове?

     Бъдещите ни планове са наистина много смели и страшно неограничени. Продължаваме със същия ентусиазъм и с високо вдигната глава, за да покоряваме нови и нови висоти. Скоро заминаваме отново в Италия по работа. Продължаваме да правим това, което обожаваме и ни прави истински щастливи. Настъпи любимият ми сезон – лятото, защото е ужасно продуктивен и неограничен откъм възможности. Очакват ви много нови и интересни проекти.

Диляна Табакова

Диляна Табакова е момичето, чиято заразителна усмивка няма да ви остави безразлични. Иконимист по образование, който живо се интересува от мода, козметика и здравословен начин на живот. Ежедневието ѝ е изпълнено с цветове и позитивизъм, които с лекота предава върху модните текстове, които четем с интерес и удоволствие.