Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Кой е той? Милко Бояров - за бижутата от подводния свят до бъдещетоWHO ARE THEY

Кой е той? Милко Бояров – за бижутата от подводния свят до бъдещето

     Той идва от България, а бижутата му – от бъдещето. Към настоящия момент работи за световноизвестния швейцарски гигант Swatch, а пътят му към него започва от Националната художествена академия в София. Той е Милко Бояров – само на 25 години, а с творчески успехи, които заслужават адмирациите ни. Какво още ни разказа за себе си и своята работа, вижте в следващите редове.

Кой е Милко Бояров на езика на бижутата? Повече семпъл и елегантен, повече пищен и ярък или нетрадиционна комбинация между двете?

     Трудно ми е да определя сам за себе си, но определено не е пищен. Старая се чрез колекциите, които създавам, да разкажа някаква история. Често пъти определят стила на работата ми като футуристичен и изчистен.

Знаем, че към настоящия момент работиш за една световноизвестна швейцарска компания. Но нека се върнем малко назад, а именно към първите ти стъпки в света на модата. Какво те мотивира да тръгнеш по този път, труден ли е преходът и оправдават ли се очакванията ти, докато все още се движиш по него?

     При мен хубавото е, че в повечето пъти нямам очаквания, защото често когато човек има такива, остава разочарован. Идеята да се занимавам с бижута дойде от училище, където една от първите ни задачи беше изработката на бижута. Още от тогава започнах да се интересувам в тази насока.

Името ти започна да добива популярност след появата на дипломната ти колекция Be Visible. Какво те вдъхнови, за да я създадеш и как тя се озова от София до световни изложби и световни модни издания? Какъв беше отзвукът от нея?

     Вдъхновението ми беше подводният свят и по-точно начинът, по който медузите се движат и светят. Исках да пресъздам това чрез серия от обекти за тяло. Това беше дипломната ми колекция, с която също така участвах и на конкурса International Talent Support през 2012.

Какво се случи след това? Разкажи ни за участието си на Седмицата на модата в Лондон и победата в престижния конкурс International Talent Support. И недей да скромничиш!

Учаcтието на LFW беше интересно за мен. Това беше може би първото ревю, в което съм взимал участие. Стресиращо, тъй като имаше само два часа, в които всичко трябваше да е готово. В конкурса участвах две поредни години като финалист и на втората спечелих. ITS е място, където можеш да срещнеш едни от най-големите имена в индустрията, както и да имаш възможността да им представиш работата си. Освен това е и място, където за много малко време може да изградиш дълготрайни приятелства.

Кои са материалите, с които обичаш да работиш?

     Харесвам различните видове пластмаса и силикон, както съчетанието им с различни видове метали.

Има ли универсално бижу – за всеки повод и за всяка дреха?

     Предполагам, че пръстенът може да бъде такова.

А забранено такова? Коя е тенденцията, която не искаш да виждаш „в действие”?

     Не мисля, че има забранено такова. А за тенденции не мога да отговоря, тъй като не се интересувам много.

Предполагаме, че хобито и работата ти са се слели в едно цяло, но все пак ни се иска да попитаме какво друго, освен създаването на бижута, ти носи удоволствие и удовлетворение?

     Обичам да прекарвам свободното си време с приятели, както и да пътувам.

Наясно сме, че далечното бъдеще е трудно, да не кажем невъзможно, да се предвиди, затова се фокусираме върху събитията, които почти виждаме зад ъгъла: какво те очаква в най-скорошен план?

     Фокусирал съм вниманието си изцяло върху проектите за компанията, в която работя, както и подготовката ми за лятната специализация, която ми предстои да направя във фабрика за бижута в северна Италия.

Станислава Добрева

Станислава е в самия разгар на двайсетте си години, но вече е открила своята страст – хармонията между журналистика и мода. Има впечатляващ професионален опит в сферата на медиите, който дължи предимно на любимите си занимания: комуникацията с нови и интересни хора, както и любовта към литературата и творенето.