Кой е той? Гроздан Михайлов: Изкуството да изразяваш себе си

grozdan-mihaylov-cover-whoarethey

     Модата е едно широко и разнообразно понятие, което има като крайна цел да създаде изкуство. Тя може да се предаде на обществото под много различни форми. Така прави младият и талантлив Гроздан Михайлов, който със собствения си усет осъществява оригинални идеи като стилист, дизайнер и модел.

Кой е Гроздан Михайлов като човек, работещ в модната сфера, но и като млад амбициозен гражданин на света?

     Гроздан Михайлов е един от младите български артисти с изразен собствен стил. Завършвайки художествена гимназия, решава да продължи със сценография, като през цялото време се ориентира към модата. В момента се развива успешно като стилист, дизайнер и модел. Работи с пърформърите на известни столични клубове, както и за витрините на големи бутици в София. Грижи се за визията на популярни личности, техните видеа и фотосесии. Трудно бихме могли да разделим Гроздан като артист и Гроздан като гражданин на света, тъй като двете понятия са взаимно свързани. Дните му са изпълнени с изкуство от сутринта и това е основна част от живота му. Гроздан е изкуство.

Занимаваш се усилено с мода в България. Откъде дойде този интерес, как и кога се породи връзката между теб и модното изкуство?

     Всички се раждаме с цел и дарба, за да дадем на света това, което можем най-добре. Просто го разбрах рано. Рисувам от 3-4 годишен и преобразявах разни неща, пречупвайки си ги през мои призми, виждания. Още тогава си драсках модни скици. Супер благодарен съм на родителите ми за подкрепата от тогава до сега.

Ти си човек, който практикува различни модни роли – изявяваш се като стилист, дизайнер и модел. Трудно ли е да ги съчетаваш и практикуваш едновременно?

     Във времето, в което живеем, е добре да сме компактни. Компактни с това, с което се занимаваме и с близките му форми. Понеже много голям процент от работните места са заети от грешните хора, които нямат ни най-малка представа от това как да си вършат работата. Ами, не става, защото не са компетентни, но някой ги е поставил там. И трите ми носят голямо удоволствие, така че умножете удовлетворението х 3.

Наблюдатели сме на нестандартните ти и оригинални хрумвания за модната ти линия GRZDN MHLV. Разкажи ни повече за тях и какво целиш да внушаваш чрез дрехите си?

     Всъщност целта ми не е да внушавам нещо. Изразявам малка част от себе си чрез GRZDN MHLV, дневно състояние на духа, впечатление от обществото или случващото се преживяно, отражение на заобикалящите ни аури, това е много дълга тема.

Какви са хобитата на една креативна личност като теб? И от какво се вдъхновяваш и черпиш идеи за творенията ти?

     Постоянно съм с приятелите си. Разпускаме „чилвайки” или шумно. Балкани, балкони, партита, спокойствие, музика, хаос /творчески или друг/. Авантюрист съм. Вдъхновение намирам във всеки и всичко. Напоследък ме вдъхновява българското, като дете музи ми бяха пушещи жени, начервени в червено. Кефя се на пълен минимъл и на напълно обратното.

Кажи си личното мнение за модната индустрия в България и предизвикателство ли е за теб да си част от нея?

     Голяма модна индустрия – като дума с истинското си значение, в България мисля, че не съществува. Това, разбира се, не означава, че няма талантливи артисти или уникални идеи, дори напротив, част от народа ни е много талантлив! Харесвам България и на 100% заставам зад това, че не трябва да подаряваме талантите си на други националности. Както и не подкрепям тенденцията младите българи да емигрират с оправданието „..тук нищо не става”. Става с търпение и постоянство.

 

Photo credit: Under the line , 12 Magazine , Grazia , Zlatimir Arakliev , Vasil Germanov , Yoan Galabov , Vergiinia Yancheva , Encho Naydenov & Web-a Porter .

Дарио Диониси

Още щом чуем името му, в нас се появява идеята за Италия и мода. Дарио учи икономика, но неговата страст са дрехите и стайлингът. Той е винаги усмихнат, изпълнен с енергия и много вдъхновения за нови предизвикателства.