Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя? “черната овца“ - Елена ДимитроваWHO ARE THEY

Коя е тя? “черната овца“ – Елена Димитрова

     Днес в WAT ви разказваме за едно необикновено, дръзко и много талантливо момиче с интересни идеи, на които си заслужава да обърнем внимание. Точно както направи и световната платформа за млади дизайнери NOT JUST A LABEL и я избра за BLACK SHEEP.  Дизайнерката Елена Димитрова е едва на 23 години, но несъмнено се отличава с нестандартното си мислене, използването на нетипични материи и винаги търсене на различното. В момента тя е насочила вниманието си към мъжката мода, защото смята, че така получава по-голяма свобода да твори, а и определено е изключително добра в това, което прави. Повече за Ели от самата нея:

Как виждаш себе си, коя е Елена Димитрова?

     Елена Димитрова е мечтател, който превръща мечтите си в цели, наслаждавайки се на пътя до постигането им.

С какво се занимава млад човек като теб през свободното си време и имаш ли изобщо такова?

     Напоследък рядко намирам такова, но обикновено проучвам, информирам се. Обичам да гледам филми или да следя конкретни блогъри.

Изучаваше моден дизайн в НБУ. Специалността ли ти помогна да се развиеш като дизайнер, или по-скоро тя те насочи и направи пътя, по който вече си вървяла, по-ясен?

     НБУ е едно прекрасно място, където можеш да се намериш и да откриеш своя собствен глас. Имаш времето и свободата да го направиш (за разлика от ТОП университетите по мода). Но е важно да го искаш и да работиш здраво, за да го постигнеш. Да, несъмнено ми помогна да се развия, защото аз не се бях занимавала с мода преди това. Беше ново за мен и имах тотално грешна преценка за индустрията. Това, което натрупах , е една много добра база, с която се надявам да продължа към следващото ниво – магистратура мъжка мода в Лондон.

Дипломната ти колекция е представена на световната платформа за млади дизайнери с иновативни идеи NOT JUST A LABEL. Какво те отличи от останалите, разкажи ни повече за това?

     Дипломната ми колекция беше едно приключение за мен. Знаех, че това е една от възможностите да направя не толкова носима колекция и се възползвах от това. Винаги съм харесвала да работя с нетипични материи и материали. С годините се превърна като задължителен елемент. Използвах graduated ND филтри в съчетание с каширан дунапрен и обработен от мен деним. Предполагам, че именно дръзкия ми подход към тези материали и иначе немислимото им съчетаване е това, което ме е отличило от останалите, за да ме изберат за Black Sheep от NJAL. Щастлива съм и това ме надъхва още повече, защото хората в тази класация са тези, които променят облика на модната индустрия днес глобално. Да бъда част от нея в този ранен етап от моето развитие е мотивиращо.

Повечето дизайнери, които тепърва нагазват във водите на модния свят, се насочват към женската мода с презумпцията, че женският пол е по-суетен, но ти си направила точно обратното. Какво те накара да избереш модата за мъже?

     Просто е – изпитвам удовлетворение да правя мъжка мода. Да, все още е риск, но се наблюдава голямо съживяване на мъжката мода. Става все по-желана дисциплина и път за развитие на младите дизайнери. Ключовият момент при мен беше, когато бях на курс в Central Saint Martins (Лондон) през 2014. Дотогава имах все още някакви съмнения и колебания относно избора ми. Там беше мястото, където се огледах и осъзнах в какво съм по-добра и кое наистина ме влече и искам да правя в този живот. Харесва ми свободния дух на мъжката мода. Не си длъжен да правиш поредната рокля, както е при дамската. Имаш избор.

Какво те вдъхновява, откъде черпиш идеите си?

     Всичко може да ме вдъхнови. От теми табу до пътувания, хората около мен и това как носят даден аксесоар или дреха. Не се ограничавам. За мен е много важно настроението, което дрехите изразяват и фокусът ми като дизайнер е основно върху него.

Какви са плановете ти за бъдещето, за какво мечтаеш, къде виждаш себе си след десет години?

     Най-близкият план е да се преместя в Лондон и да се развивам там. Мечтая за стаж в голям бранд за мъжка мода, защото знам, че това е липсващото парче при мен. През следващите години ще се стремя да натрупам максимално много опит, работейки за някого. През това време ще работя и за себе си – било то колекция или колаборация с други артисти и дизайнери. Мисля, че е много важно от ранен етап да информираш, че ти си там някъде и правиш дрехи, преди наистина да се заемеш със собствен бранд, което е и голямата ми цел/мечта.

Какво е мнението ти за българската модна индустрия, смяташ ли, че ще можеш да се развиваш в страната ни?

     Ситуацията е трагична. Имаме талантливи дизайнери, но отношението към модата тук е … всъщност няма такова! Много е жалка тенденцията напоследък популярни личности, без никакъв background, свързан с мода, да създават брандове. Това демотивира и прави една наистина сложна материя (каквато е модата) да изглежда лесна. Друг е въпросът, че няма търсене. Младите дизайнери нямаме стимул да останем и да творим. Кой ще купи дрехите, в които сме вложили цялата си енергия, любов и не на последно място пари? Колкото и фантастична да изглежда модата, това е бизнес, в който за да останеш, трябва да имаш стабилни приходи.

Credit:
www.elenadimitrova.men
Фотограф : Пламен Стефанов
Модел: Алек Гълъбов
Асистент: Иво Георгиев

Елена Николова

Елена е завършила Езикова гимназия, в момента следва в УНСС, но „сухите” икономически теории не са в състояние да попречат на нейните страст и влечение към всичко красиво около нея, на което отделя огромно внимание. Любовта, с която дарява домашните си любимци, я зарежда и вдъхновява. Тя е свежа, отговорна и много амбициозна.