Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя: Диляна Танева – един модел от Изтока ни разказва за „Боен клуб“, спазването на диети и модната индустрия по светаWHO ARE THEY

Коя е тя? Диляна Танева – един модел от Изтока ни разказва за „Боен клуб“, спазването на диети и модната индустрия по света

     Диляна Танева е от моделите, които сякаш са станали такива, само и единствено за да разбиват митове и стереотипи, свързани с красивата професия. Икономист по образование и литературен любител по душа, тя пътува непрекъснато до най-екзотичните точки на планетата, за да позира пред обективите на световни модни фотографи. За живота на колела, житейските уроци и модната индустрия по света ни разказа самата тя, докато успяхме да я издебнем по време на кратката ѝ визита в България.

Модел, пътешественик или комбинация от двете? В духа на нашия сайт те питаме: Коя е тя, коя е Диляна Танева?

     Диляна Танева е абсолютен пътешественик, номад, постоянно разкъсван между Изтока и Запада.

Работиш предимно в чужбина. Защо реши да се насочиш извън пределите на страната ни и през кои страни преминава твоят моден подиум?

     Работя в чужбина, тъй като обстоятелствата се стекоха така, а и реално погледнато, пазарът в България е доста малък и ограничен, ако човек иска да се развива на него. Като цяло съм прекарала доста време в Азия, основно Индия, но съм работила в Китай, Тайланд, Индонезия. Работя и в Европа, но скоро не съм се задържала тук. Живях близо година в Милано, била съм в Истанбул, Лондон…

Живяла си дълго време в Индия – как изглежда отвътре културата на тази толкова далечна за нас страна? Какво виждаме отстрани и какво е в действителност?

     Аз съм обсебена от Индия и не съм най-подходящият човек, който би могъл да дава оценка, тъй като тя ще бъде изключително субективна – на мен там всичко ми харесва. Индия е една страна на крайности, изключително колоритна, жива, предизвикваща противоречиви емоции, но със сигурност не оставя никой, който я е посетил, безразличен.

Първата ти модна спирка всъщност е била Китай. Беше ли шокиращ преходът от балканския, в частност български, манталитет към източния такъв? С какви впечатления остана оттам?

     Бях по-скоро изненадана от представите, които имах в главата си за Китай и сблъсъка с реалността. Винаги например съм смятала китайците за доста организиран народ, а всъщност това, което видях, беше абсолютен хаос и липса на индивидуално мислене и креативност. Но това не противоречи на факта, че там модната индустрия се развива с бесни темпове и талантливи хора от цял свят успяват да реализират проекти .

Учиш ли, докато пътуваш? Кои са най-ценните уроци, които животът в различни точки по света ти предава?

     Не спирам да уча… Най-ценният извод, до който може би съм стигнала е, че колкото и да се опитваме да бъдем индивидуалисти, да постигаме цели и рекорди, в крайна сметка живеем в общества и зависим един от друг, така че е хубаво да бъдем малко повече толерантни, добронамерени и да се научим как да си сътрудничим, вместо да пречим един на друг. Това помага много.

Да поговорим малко и за мода: защо избра да се посветиш на тази професия? Ако не беше модел, каква друга би била кариерната ти реализация?

     Винаги съм била запленена от модната индустрия, тъй като тя е съвкупност от всичко, което живо ме интересува – изкуство, креативност, традиции и в същото време новаторство, преплитане на епохи, стилове… работа, свързана с медии, комуникации, реклама, модата е навсякъде около нас. Завършила съм икономика, но не мисля, че бих се вписала в тази сфера… по-скоро бих се ориентирала към нещо, свързано с по-горе изброените.

Върху какви проекти работиш в чужбина? Сподели ни някои любими фотосесии, които си реализирала.

     Азиатският пазар например е по-комерсиален и там се случи така, че снимах доста реклами, видеа, клипове, което се оказа доста приятно за мен и мисля да продължа да се развивам в тази посока. Точно в момента например текат две кампании, на които съм лице, едната е в Индия, другата в Индонезия и предвид екстремните условия, при които бяха заснети (дъжд, бури, вулкани), и двете влизат директно в графата ми на любими.

Работила ли си в България? Каква е разликата между модната индустрия у нас и тази в Италия, например? А между нашия и източния пазар?

     Работя в България изключително рядко и то просто, защото съм изгубила връзка с модните среди тук, а все пак това е бизнес, в който всичко е въпрос на контакти и познанства. Бих казала, че основната разлика между източния и европейския като цяло пазар, е в мащабите.
     Относно Италия – пазарът там също е сравнително малък, но те са изключителни традиционалисти и каквото и да правят, винаги се придържат към чисто „италианския стил“, не обичат да експериментират твърде много както например в Берлин или Лондон. При нас сякаш се плашим от експерименти, липсва лудост в добрия смисъл на думата, много често идеята е вече експлоатирана, видяна, копирана. Имаме невероятно талантливи хора, които обаче нямат поле за изява, а тези, които имат, са все пак донякъде ограничавани от наложените тенденции.

Какво ти дава модата? А отнема ли ти нещо?

     Не бих казала, че ми отнема. По-скоро ми дава само положителни преживявания и възможност за развитие в сфера, която ме вълнува.

Пазиш ли диети? Как изглежда примерното ти меню за един ден?

     Няма да давам примерно меню, за да не стресна някого, но като цяло спазвам спартански режим. Мога да кажа, че не ям месо, наблягам основно на плодове, зеленчуци и много вода.

Когато ти остава свободно време, как го оползотворяваш? Имаш ли някакви хобита, или любими занимания, на които обичаш да се посвещаваш?

     Винаги отделям време за спорт и то не защото „трябва“, а защото наистина ми доставя удоволствие. Не мога да се заседявам на едно място и непрекъснато трябва да съм навън, било то в парка, по планините или моретата. Когато обаче се случи да съм вкъщи, обичам да чета, рисувам, гледам много филми.

Знаем, че обичаш литературата. Разбий мита за моделите и Паулу Куелю (чието творчество не подценяваме, разбира се, шегуваме се единствено с клишето, което името му създаде в родната модна сфера) и ни сподели кои са книгите, които са оставили отпечатък в съзнанието ти.

     Жал ми е как залепиха на г-н Куелю този етикет… въпреки че не съм му фенка, историите му са разказни увлекателно и леко, затова може би и доста хора го четат, но не мисля, че вникват дълбоко в смисъла на творбите му… Както и да е, любими книги са ми: „Полет над кукувиче гнездо“, „Боен Клуб“, „Странна случка с куче през нощта“, разбира се и „Ние, врабчетата“. Харесвам автори като Джак Керуак, Джон Стайнбек. Също така мога гордо да заявя, че съм фенка и на Хари Потър, ха!

Лятото вече започна – как планираш да го прекараш и какви са следващите модни ангажименти, които те очакват?

     Най-вероятно ще го прекарам в работа на другия край на света.

Станислава Добрева

Станислава е в самия разгар на двайсетте си години, но вече е открила своята страст – хармонията между журналистика и мода. Има впечатляващ професионален опит в сферата на медиите, който дължи предимно на любимите си занимания: комуникацията с нови и интересни хора, както и любовта към литературата и творенето.