Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
„Моите бижута търсят различния, алтернативния и некомерсиалния човек !“WHO ARE THEY

„Моите бижута търсят различния, алтернативния и некомерсиалния човек !“

     „Провокирам я да е различна, смела, самостоятелна и над нещата. Провокирам я да припознае себе си, а тя ще провокира мен.“- това гласи част от описанието на първата самостоятелна изложба на дизайнерката на бижута Даяна Казакова. Такава е и тя – иновативна, млада и свежа с нови, провокиращи идеи. Откъде започва всичко, как се поражда страстта ѝ към естествените материи и цени ли се нестандартното и ексцентричното днес, специално за WAT от Даяна Казакова.

Трудно е човек да се постави в строго определена рамка и да определи себе си с няколко думи, но нека опитаме. Кои са първите прилагателни, които ти идват на ум, когато трябва да опишеш личността си? Коя е Даяна Казакова?

     Любопитна, търсеща и свободна… Намирам се в началото на творческия си път и се стремя да запазя чиста страстта и любовта си към създаването на обекти за носене. Вдъхновяват ме пространствата, преобразуването на прости в сложни форми, цветовите комбинации, персонифицирането на обекти.
     Коя е Даяна Казакова – положените основи са извън рамки.. останалото предстои да разберем.

С какво се занимаваш по принцип и откъде дойде идеята за изработката на бижутата, които правиш?

     Уча в Националната Художествена Академия, специалност Метал, и за периода на обучението си там имах късмета да се докосна до хора като Професор В. Минеков, Професор Д. Делчев и И. Дженев, които ми дадоха различен поглед над изкуството, научиха ме на много и съм благодарна за това. Бижутата са с мен, откакто се помня, баща ми е бижутер и от него идва интересът ми към благородните метали и създаването на обекти, чрез които да изразиш своята индивидуалност.

Зад гърба си вече имаш изложбата „Р А З Л И Ч Н А“, на която са представени 25 бижута. Разкажи ни какъв е смисълът, който носи тя и какво те вдъхнови да я направиш?

     „Р А З Л И Ч Н А“ е много лично изживяване, в което вложих много любов, страст и труд. Създавайки проекта, често се сблъсквах и с онази плахост, която присъства във всяко ново начинание. Да вярваш в себе си, да бъдеш упорита и смела в мечтите си – така бих синтезирала посланието на „Р А З Л И Ч Н А“. А вдъхновението ми, то дойде от личностите зад Лолита, Канела, Алиса, Trés trés chic и Градът, които са пет съвременни типажа на младото, активно и търсещо момиче.

В момента работиш над нова колекция, „B E N T S P A C E“, разкажи ни повече за нея.

     „B E N T S P A C E“ е един нов свят, създаден за хора с алтернативно мислене, които възприемат обекта за носене като метод за изразяване на индивидуалността им. Серията е формирана на базата на преплитащи се една в друга форми, създаващи нови пространства. Процесът на преобразуване на прости в сложни форми и възможностите, които позволява материалът, водят до постигането на обемни, ефектни и същевременно леки форми. За мен е предизвикателство и удоволствие търсенето на максимума, който носи в себе си този материал.

За какви хора са създадени бижутата ти и може ли всеки да си позволи да притежава нещо твое?

     Бижутата избират. Моите бижута търсят различния, алтернативния и некомерсиалния човек. Провокатора. / Il provocatore.

Много от хората в България не разбират изкуството по начина, по който го разбираш ти например. Смяташ ли, че можеш да се развиеш в страната ни и трудът ти да бъде оценен?

     Искам да запазя свободата да бъда себе си в творчеството си, без да се налага да влизам в комерсиалния пазар. Изкуството няма граници и предели, а публиката, към която съм се ориентирала, не се ограничава от географски ширини. Както споменах по-горе, бижутата ми намират своите притежатели.

Кое е нещото, което отчиташ като свой най-голям успех в професионален план и какви са бъдещите ти планове за развитие?

     Не бих могла да кажа кое отчитам за свой най-голям успех на този етап, всяка реализирана мечта ме радва и вдъхновява да продължавам напред. С вълнение започвам учебната година в миланската академия за изкуства „Брера”, където ще изучавам скулптура, еко дизайн, арт инсталации и дизайн на аксесоари. Плановете за момента са концентрирани върху обучението ми в Милано и трупането на практически умения.

С какво са свързани мечтите ти, планираш ли да продължиш да създаваш нестандартни бижута, или по-скоро това е хоби за теб?

     Мечтите ми са свързани с надграждане и развиване в областта на приложните изкуства. Пътят, по който съм поела, върви ръка за ръка с бижутерията.

Има ли общо образованието ти с това, с което се занимаваш и изучаването му ли е първопричината да заобичаш естествените материи и да започнеш да твориш именно с такива, или пък си го наследила от някого, например?

     Образованието е помощно средство да синтезираш интересите си и при мен то повлия в избора ми на част от материалите, с които работя. Паралелно с това в семейството ми приложните изкуства винаги са били на почит – керамиката, текстилът и благородните метали са част от занаятите, присъстващи около мен.

Коя е най-нестандартната идея, която ти е хрумвала, макар и неосъществена, кои са нещата, които ти пречат да се развиваш и тези, които те стимулират да го правиш?

     Всеки ден се уча на смелост и на този етап съм давала порив на всички свои идеи и не съм се ограничавала в пределите на стандартно и нестандартно, което ме е довело до мястото, на което се намирам в момента. Пречка за развитие са страховете и колебанията, с които всеки се сблъсква в своя творчески път. Аз намирам стимул и подкрепа в хората, с които работя и на които се възхищавам като личности и в постигането на търсените резултати. А при тежки кризи, на помощ идва шоколада!

Елена Николова

Елена е завършила Езикова гимназия, в момента следва в УНСС, но „сухите” икономически теории не са в състояние да попречат на нейните страст и влечение към всичко красиво около нея, на което отделя огромно внимание. Любовта, с която дарява домашните си любимци, я зарежда и вдъхновява. Тя е свежа, отговорна и много амбициозна.