Warning: ksort() expects parameter 1 to be array, object given in /home/eurowtnm/public_html/whoarethey.bg/wp-content/plugins/bbpress/includes/core/template-functions.php on line 316
Коя е тя: Алина МановаWHO ARE THEY

Алина Манова: „ Въображението и ръцете никой не може да ти ги вземе!“

     Алина Манова – това е името, което често срещаме под снимките на най-известните модни списания. Гримьорката е отговорна за преобразяването на стотици лица, участвайки в най-мащабните модни проекти в България, а и не само. Алина работи с утвърдили се в модната индустрия творци като дизайнерите GIO DIEV, Knapp, Ивайло Серафимов, фотографите Георги Андинов, Йоан Гълъбов, Диляна Флорентин, Костадин Кръстев-Коко, коафьоритеГеорги Петков и Парашкев Тодоров, стилиста Добромир Киряков и много други. И тъй като ние смятаме, че не скромността, а талантът краси човека, за себе си пред WHO ARE THEY разказва талантливата Алина Манова.

Хората сме различни, всеки носи своята индивидуалност и има индивидуални способности, всеки има някакъв талант. Как ти разбра за своя, кога започна да се занимаваш с грим?

     Здравейте и благодаря за поканата! При мен се получи познатата история – от хоби в професия, но с много желание, късмет и старание по средата. Цялото ми семейство е с творчески натури и професии. Благодарение на родителите ми, имах толкова щастливо цветно детство, пълно с музика, пътешествия, картини… и въпреки че завърших Софийски университет с история и география, знаех, че моето място е в света на изкуството. И така, на професионално ниво, действам вече седем години.

Какво е нужно, за да се докажеш и утвърдиш в сферата, в която ти работиш?

     Постоянство, търпение, позитивизъм и коректност. Иначе, въображението и ръцете никой не може да ти ги вземе. Съгласна съм с принципа, че първо работиш за името си, а после то за теб.

Модната индустрия в България често е подценявана и дори незачитана. Как я виждаш ти, какво е мнението ти относно бъдещето ѝ?

     О, да, болната тема. Аз съм заобиколена от млади, талантливи и смели творци. Вярвам в тях и в себе си. Тези, които действат с размах, достойнство и без компромис в качество, цена и т.н., са тези, които ще остават силни тук в България и все повече се забелязват извън нея. Това е движещата сила, според мен. Ние, българите, по принуда или не, имаме изразена комбинативна мисъл и в нашия бранш това помага – с ограничени ресурси и бюджет, мисля че сме доста конкурентноспособни.

Има ли нещо, което те е спирало да правиш това, което обичаш? Била ли си „на ръба“ да се откажеш от професията си?

     Разбира се, имало е и трудни моменти, това е нормално за всички професии. Но аз обичам моята и мога да кажа, че съм щастлив гримьор. Когато ти се усмихнат насреща и ти кажат, че си вълшебница или буквално ти целунат ръцете, всичко това лекува каквото и да е колебание.

С какви трудности се сблъсква един творец в страната ни?

     За съжаление са доста, ако трябва да съм честна. Като започнем от това, че на българския пазар са стъпили съвсем малка част от професионалните марки и то сравнително отскоро. Не е тайна и честата липса на хигиена в отношението между работодател – артист, чакаш хонорари с месеци. Отделно, винаги има „колеги„, които жестоко подбиват цени, а това в по-мащабен план води до порочен кръг и е пагубно за „индустрията“ ни. Ако се снима ко-продукция в България, българските екипи са високо ценени, но не и заплатени наравно с чуждестранните. Иска ми се българите да не се поставят сами в определението „евтина работна ръка„, но в същото време тук нямат особен избор, ако искат да се развиват и работят. Парадоксално е някак… но, ако има прозрачност, единство и категоричност, имаме шанс да вървим в правилната посока.

Кои са проектите, в които най-добре си успяла да изразиш себе си, тези, които веднага ти идват на ум. Избери три, например..

     Не знам дали бих могла да откроя само три… Успявам да изразя себе си, когато има доверие и екипна работа. От филми, на които съм била художник-гримьор и обикалят фестивали в Европа, като Raindance, Cannes, до едиториалната ни работа за лицензирани списания. Не можеш сам да постигнеш картинката, без да си в хармония със стилистите, фотографите, фризьорите, моделите. Може да прозвучи нескромно, но наистина е страхотно, когато редактори и фотографи от Италия или Франция ти похвалят работата и питат дали гримьорът е българин. Получаваш онази тръпка, както когато си влюбен.

С какво се занимава Алина Манова в свободното си време? Имаш ли някакво хоби, или хобито се е превърнало в професия, както при повечето артисти?

     О, в момента няма нищо по-разтоварващо и приятно от вечеря или пътуване с приятели. Имам такива, с които съхраняваме приятелството си вече 15-20 години. Свободното ми време е посветено на тях. Или на книга и филм вкъщи.

Какво би си пожелала, ако можеше веднага да го получиш?

     Здраве, любов, приключения… и непременно къща-винарна в Тоскана.

Кадри: 1.Георги Андинов, 2.Албер Джордан, 3.Вергиния Янчева, 4.Георги Андинов, 5.Петър Вълчев, 6.Диляна Флорентин, 7.Георги Андинов, 8.Александър Ашминов, 9.Диляна Флорентин

Елена Николова

Елена е завършила Езикова гимназия, в момента следва в УНСС, но „сухите” икономически теории не са в състояние да попречат на нейните страст и влечение към всичко красиво около нея, на което отделя огромно внимание. Любовта, с която дарява домашните си любимци, я зарежда и вдъхновява. Тя е свежа, отговорна и много амбициозна.